Razboiul gazelor rusesti. Secretar NATO: Moscova sustine in secret militantii impotriva exploatarii gazelor de sist
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, acuza ca ca Moscova lucreaza in secret cu ecologisti pentru a se opune exploatarii gazelor de sist, asigurandu-se astfel ca Europa ramane depedentata energetic de Rusia.
Potrivit The Guardian, Anders Fogh Rasmussen a acuzat, intr-o declaratie sustinuta la Institutul Regal pentru Afaceri Internationale, ca Rusia a pus la cale o sofisticata campanie de dezinformare menita sa submineze incercarile de a exploata surse alternative de energie, precum gazele de sist.
"M-am intalnit cu aliati care pot confirma ca Rusia, in cadrul unor operatiuni sofisticate de dezinformare, s-a angajat in mod activ alaturi de asa numite organizatii nonguvernamentale, sa pastreze dependenta Europei de importurile de gaz rusesc", a declarat Rasmussen. Acesta nu a precizat insa ce forma a luat implicarea Rusiei alaturi de ecologisti sau daca grupurile vizate stiau ca au de-a face cu agenti ai Moscovei.
Secretarul general al NATO a explicat ca exploatarea gazelor de sist ar trebui folosita pentru a mari securitatea energetica a Europei si a asigura o sursa noua de gaz si petrol. Biroul de presa al NATO a raspuns ca aceste observatii ii apartin doar lui Anders Fogh Rasmussen si ca nu reprezinta o "polica oficiala".
Luna trecuta, Gazprom a semnat cu grupul chinez de petrol si gaze CNPC un acord pentru livrarea de gaze in urmatorii 30 de ani, aflat in negocieri de mai bine de 10 ani. Valoarea livrarilor este evaluata de presa internationala la peste 400 miliarde de dolari.
Hollande si Merkel il indeamna pe Putin sa reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor
Presedintele francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel l-au indemnat joi pe Vladimir Putin sa "reia negocierile asupra modalitatilor de livrare a gazelor din Rusia catre Ucraina", a anuntat Presedintia franceza.
Acest indemn intervine dupa ce Rusia a sistat luni livrarile de gaze catre Ucraina, o masura calificata de Kiev drept o "noua agresiune" impotriva statului ucrainean.
In cursul unei convorbiri telefonice intre cei trei lideri, Hollande si Merkel au reiterat, de asemenea, "importanta ca Rusia sa contribuie la incetarea luptelor in estul Ucrainei, cu scopul de a stabiliza situatia in regiune si de a crea conditiile necesare unei detensionari reale", relateaza Presedintia intr-un comunicat.
In contextul in care presedintele ucrainean Petro Porochenko "a anuntat ca doreste o incetare unilaterala a focului in estul tarii", Hollande si cancelarul german i-au cerut lui Putin "sa depuna toate eforturile necesare pentru a convinge grupurile armate" proruse sa inceteze luptele, pentru a "a parveni cat mai curand posibil la o incetare a ostilitatilor", potrivit comunicatului.
La randul sau presedintele rus si-a "exprimat propocuparea profunda fata de continuarea operatiunii militare a Kievului in sud-estul Ucrainei", anunta Kremlinul. Putin si-a "exprimat speranta ca asigurarile date de Kiev cu privire la intentia sa de a pune capat violentelor si de a initia un dialog national vor fi puse in aplicare imediat ".