Razboiul e la un pas sa reizbucneasca in Ucraina, dupa 2 luni de armistitiu. Ce au fotografiat localnicii din Donetk


Ultimul update: Miercuri 09 Decembrie 2015 07:41
Data publicarii: Duminica 06 Decembrie 2015 16:36
Categorie: Stiri externe
echipament militar in Donetk

Un soldat ucrainean a fost ucis in ultimele 24 de ore in estul separatist prorus al Ucrainei, unde lupte sporadice au reinceput in acest week-end.

Potrivit France Presse, militarul a fost ucis in localitatea Zaitevo, situata pe linia de demarcatie, la 50 km nord de Donetk, fief al rebelilor, unde pozitiile armatei ucrainene au fost tinta unor tiruri cu mortiere din partea rebelilor, a precizat purtatorul de cuvant al armatei, Oleksandr Motuzianiuk.

Armata ucraineana a informat duminica dimineata despre o lupta desfasurata vineri in aceeasi zona, cand "o suta de rebeli au atacat pozitiile ucrainene in apropiere de Maiorska", pe linia de demarcatie. Armata afirma ca a respins acest atac, recurgand la mitraliere si "provocand pierderi inamicului".

Rebelii au acuzat, la randul lor, trupele ucrainene ca au deschis foc de mortiere asupra periferiilor de nord si de vest ale Donetkului in noaptea de sambata spre duminica, precum si in zona ruinelor aeroportului din Donetk, care a trecut in ianuarie sub controlul separatistilor prorusi dupa mai multe luni de lupte crancene.

De asemenea, mai multi utilizatori ai retelelor sociale au postat imagini cu echipament militar greu, inclusiv o baterie de artilerie autopropulsata de provenienta ruseasca. Aceste arme ar fi fost folosite de separatisti in apropiere de Lugansk.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a deplans, la randul sau, duminica, un incident cu observatorii sai. Acestia au fost impiedicati sambata sa verifice situatia retragerii armelor grele la Iurivka, in teritoriul controlat de rebeli al republicii autoproclamate Lugansk, dupa tiruri "de avertisment", efectuate de indivizi inarmati, care pazeau depozitul.

Conflictul din estul Ucrainei, care a facut peste 8.000 de morti de la declansarea sa in aprilie 2014, s-a calmat considerabil dupa instituirea in septembrie a unui nou armistitiu care, spre surpriza generala, a fost respectat pe larg timp de aproape doua luni. Dar, de cateva saptamani, confruntarile s-au reluat si mai multi soldati ucraineni au fost ucisi.

 

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

VIDEO PROTVPLUS.RO