Războiul din Libia. Rachete ale armatei franceze, găsite într-o bază a mareşalului Haftar

Ultima actualizare: 10-07-2019 17:20
Baza mareșalului Haftar
AFP

Mai multe rachete ale armatei franceze au fost găsite într-o bază a mareşalului Haftar în Libia. 

Mai multe rachete antitanc descoperite într-un cartier general al mareşalului libian Khalifa Haftar în apropiere de capitala Tripoli sunt de producţie americană, dar provin din stocurile de armament ale armatei franceze, a recunoscut miercuri guvernul de la Paris, negând însă că ar fi încălcat embargoul cu privire la livrările de arme către Libia, relatează AFP.

Această descoperire riscă să alimenteze speculaţiile cu privire la o susţinere pe care Franţa i-ar acorda-o lui Haftar, ceea ce Parisul de asemenea dezminte.

''Rachetele Javelin găsite la Gharyan aparţin într-adevăr armatei franceze, care le-a cumpărat din SUA'', a declarat pentru agenţia France Presse Ministerul francez al Apărării, confirmând astfel dezvăluiri stânjenitoare publicate de The New York Times.

Cotidianul american a scris că aceste rachete, pe care le-a atribuit Franţei, au fost descoperite de forţele guvernului de uniune naţională (GNA - recunoscut de ONU) într-o bază pe care a cucerit-o de la mareşalul Haftar, omul forte din estul Libiei care a creat un guvern paralel şi a pornit o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli.

Ministerul francez al Apărării susţine că ''aceste arme erau destinate protecţiei unui detaşament francez desfăşurat pentru culegere de informaţii în materie de anti-terorism'', confirmând astfel şi prezenţa unor forţe franceze pe teritoriul libian.

În anul 2016, trei militari francezi au fost ucişi în timpul unei misiuni de culegere de informaţii în estul Libiei. Franţa a recunoscut că i-a oferit sprijin informativ mareşalului Haftar în lupta împotriva jihadiştilor, dar a negat orice sprijin militar în ofensiva acestuia către Tripoli.

Trupele GNA au mai găsit în respectiva bază mai multe arme moderne şi muniţii, prezentate presei, inclusiv proiectile de artilerie cu ghidaj laser Norinco GP6 de producţie chinezească.

Washingtonul a lansat o anchetă pentru a elucida cum au ajuns acele rachete de producţie americană într-o ţară care, teoretic, este supusă din 2011 unui embargou strict privind livrările de armament.

În pofida acestui embargou, de trei luni sunt semnalate achiziţii de armament pentru toate părţile implicate în conflictul libian, ceea ce sugerează un posibil război prin procură între diferitele puteri din regiune.

Experţi ai ONU investighează o posibilă implicare a Emiratelor Arabe Unite (EAU), după ce în aprilie au fost consemnate lansări de rachete aer-sol din drone Wing Loong de producţie chineză şi aflate în dotarea armatei EAU.

Liderul guvernului GNA, Fayez al-Sarraj, este susţinut de Turcia şi Qatar, în timp ce Khalifa Haftar are un astfel de sprijin din partea Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite, precum şi din partea SUA şi a Rusiei, cel puţin pe plan politic

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO