La un pas de un nou război civil. Aeroportul din Tripoli, bombardat. Reacția SUA și a Rusiei

Ultima actualizare: 08-04-2019 20:50
La un pas de un nou război civil. Aeroportul din Tripoli, bombardat. Reacția SUA și a Rusiei - 6
AFP

Aeroportul din Tripoli a fost bombardat în cursul zilei de luni.  Luptele din apropierea capitalei Libiei s-au soldat cu moartea a cel puțin 32 de persoane în ultimele zile. 

 Mai multe imagini cu conflictul din Libia în galeria foto a acestui articol!

Lupte violente au avut loc duminică, în apropierea capitalei libiene, între forţele mareşalului Khalifa Haftar, care vor să cucerească Tripoli, şi trupele Guvernului de Uniune Naţională (GNA), în ciuda apelurilor internaţionale la încetarea ostilităţilor, potrivit AFP.

Washingtonul a chemat la "oprirea imediată" a ofensivei lui Haftar. Însă marile puteri nu au reuşit să se pună de acord la ONU asupra unei poziţii comune privind criza libiană.

 

Forţele mareşalului Haftar, liderul din estul ţării, au lansat joi o ofensivă de cucerire a capitalei Tripoli

 

Confruntări puternice au avut loc duminică în sudul capitalei, în special la Wadi Rabi şi în perimetrul aeroportului internaţional, o infrastructură scoasă din uz ca urmare a distrugerilor suferite în luptele din 2014.

Armata Naţională Libiană (ANL), forţa paramilitară condusă de mareşalul Haftar, a anunţat duminică efectuarea primului său raid aerian la periferia sudică a capitalei. Forţele loiale GNA, executivul condus de premierul Fayez al-Sarraj, susţinut de ONU, realizaseră prima lor lovitură aeriană cu o zi înainte.

În urma agravării confruntărilor militare, Misiunea ONU în Libia (MANUL) a lansat un "apel urgent" la un armistiţiu de două ore duminică în zona de conflict pentru a permite evacuarea răniţilor şi a civililor.

Dar "nu a existat niciun armistiţiu", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al MANUL. Serviciile de urgenţă libiene au confirmat că nu au putut intra în zona luptelor.

Ţară bogată în petrol, Libia este devastată de multiple conflicte interne izbucnite după căderea dictatorului Muammar Gaddafi.

Forţele mareşalului Haftar, liderul din estul ţării, au lansat joi o ofensivă de cucerire a capitalei Tripoli. Ele sunt loiale unei autorităţi care se opune GNA, structură de conducere instalată la Tripoli şi recunoscută de comunitatea internaţională.

Duminică, purtătorul de cuvânt al trupelor GNA a proclamat începerea unei contraofensive intitulate "Vulcanul mâniei" pentru "a curăţa toate oraşele libiene de agresori".

Armata americană a anunţat duminică retragerea provizorie a militarilor săi din Libia ca urmare a intensificării confruntărilor.

 

Bilanțul morților din ultimele zile în Libia

 

Cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi alte 50 rănite de joi, de la începutul atacului asupra capitalei, conform unui ultim bilanţ difuzat duminică de Ministerul Sănătăţii din cadrul GNA. ANL a anunţat sâmbătă că a pierdut 14 combatanţi.

Este dificil "de a avea o viziune clară asupra rezultatului luptelor sau în ce priveşte raportul de forţe", a declarat pentru AFP un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului.

Potrivit acestuia, ONU şi ţările occidentale au luat contact cu cele două tabere rivale pentru a evita un război, dar succesul este unul modest până acum.

Violenţele s-au declanşat înaintea unui conferinţe naţionale sub egida ONU menite să stabilească o foaie de parcurs, odată cu organizarea de alegeri.

Emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a asigurat sâmbătă că această reuniune se va desfăşura la datele prevăzute, între 14 şi 16 aprilie, în afara unor "circumstanţe majore".

 

Reacția SUA și a Rusiei la conflictul din Libia

 

Statele Unite sunt "profund preocupate" de luptele din apropiere de Tripoli şi lansează un apel la "încetarea imediată" a ofensivei lansate în direcţia capitalei libiene de mareşalul Khalifa Haftar, a declarat duminică secretarul de stat american, Mike Pompeo, citat de AFP.

"Am făcut cunoscut clar că ne opunem ofensivei militare a forţelor lui Khalifa Haftar şi lansăm un apel la încetarea imediată a acestor operaţiuni militare contra capitalei libiene", a spus şeful diplomaţiei de la Washington într-un comunicat.

Rusia a blocat duminică adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi îndemnat forţele mareşalului libian Khalifa Haftar să îşi oprească înaintarea spre Tripoli, au făcut cunoscut mai mulţi diplomaţi, relatează AFP.

Delegaţia rusă a cerut ca această declaraţie oficială a Consiliului să lanseze un apel tuturor forţelor armate libiene, nu doar celor ale mareşalului Haftar, să înceteze lupta, potrivit surselor diplomatice.

Această propunere rusă de modificare a fost respinsă de Statele Unite, astfel că Rusia s-a opus adoptării declaraţiei, au subliniat diplomaţii.

După o reuniune cu uşile închise, vineri, privind criza din Libia, Consiliul a îndemnat într-o declaraţie de presă Armata Naţională Libiană (ANL), forţa paramilitară comandată de mareşalul Haftar, "să îşi înceteze activitatea militară".

Marea Britanie a propus atunci spre aprobare celor 15 membri ai Consiliului de Securitate un text cu caracter mai oficial, dar Rusia s-a opus documentului. Or, toate declaraţiile Consiliului trebuie adoptate prin consens.
 

 

Risc de un nou război civil în Libia 

 

 

Proiectul britanic lansa un apel forţelor mareşalului Haftar să înceteze orice activitate militară şi îndemna toate forţele armate libiene, inclusiv pe cele ale Guvernului de uniune naţională (GNA), să opereze o detensionare a situaţiei, potrivit documentului consultat de AFP.

GNA, cu sediul la Tripoli şi al cărui premier este Fayez al-Sarraj, beneficiază de recunoaşterea internaţională.

Textul prezentat de Marea Britanie lansa un apel "pentru ca aceia care sabotează pace şi securitatea Libiei să fie traşi la răspundere", o formulare care viza clar ANL condusă de mareşalul Haftar, şi reitera sprijinul Consiliului de Securitate pentru conferinţa naţională care trebuie să aibă loc sub egida Naţiunilor Unite, între 14 şi 16 aprilie, în Libia, în vederea organizării de alegeri.

Rusia a dorit ca declaraţia Consiliului să ceară tuturor forţelor armate libiene să îşi înceteze activităţile, dar Statele Unite s-au opus.

Moscova este un susţinător cheie al mareşalului Haftar, alături de Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Duminică, ofensiva forţelor mareşalului Haftar în direcţia Tripoli, lansată cu trei zile mai devreme, era frânată de către trupe ale guvernului de uniune naţională, în timp ce Libia riscă să ajungă din nou în război civil.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
How To TikTok
Cum să te costumezi de Halloween

08:24
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!