La un pas de un nou război civil. Aeroportul din Tripoli, bombardat. Reacția SUA și a Rusiei

La un pas de un nou război civil. Aeroportul din Tripoli, bombardat. Reacția SUA și a Rusiei - 6
AFP

Aeroportul din Tripoli a fost bombardat în cursul zilei de luni.  Luptele din apropierea capitalei Libiei s-au soldat cu moartea a cel puțin 32 de persoane în ultimele zile. 

 Mai multe imagini cu conflictul din Libia în galeria foto a acestui articol!

Lupte violente au avut loc duminică, în apropierea capitalei libiene, între forţele mareşalului Khalifa Haftar, care vor să cucerească Tripoli, şi trupele Guvernului de Uniune Naţională (GNA), în ciuda apelurilor internaţionale la încetarea ostilităţilor, potrivit AFP.

Washingtonul a chemat la "oprirea imediată" a ofensivei lui Haftar. Însă marile puteri nu au reuşit să se pună de acord la ONU asupra unei poziţii comune privind criza libiană.

 

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Forţele mareşalului Haftar, liderul din estul ţării, au lansat joi o ofensivă de cucerire a capitalei Tripoli

 

Confruntări puternice au avut loc duminică în sudul capitalei, în special la Wadi Rabi şi în perimetrul aeroportului internaţional, o infrastructură scoasă din uz ca urmare a distrugerilor suferite în luptele din 2014.

Armata Naţională Libiană (ANL), forţa paramilitară condusă de mareşalul Haftar, a anunţat duminică efectuarea primului său raid aerian la periferia sudică a capitalei. Forţele loiale GNA, executivul condus de premierul Fayez al-Sarraj, susţinut de ONU, realizaseră prima lor lovitură aeriană cu o zi înainte.

În urma agravării confruntărilor militare, Misiunea ONU în Libia (MANUL) a lansat un "apel urgent" la un armistiţiu de două ore duminică în zona de conflict pentru a permite evacuarea răniţilor şi a civililor.

Dar "nu a existat niciun armistiţiu", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al MANUL. Serviciile de urgenţă libiene au confirmat că nu au putut intra în zona luptelor.

Ţară bogată în petrol, Libia este devastată de multiple conflicte interne izbucnite după căderea dictatorului Muammar Gaddafi.

Forţele mareşalului Haftar, liderul din estul ţării, au lansat joi o ofensivă de cucerire a capitalei Tripoli. Ele sunt loiale unei autorităţi care se opune GNA, structură de conducere instalată la Tripoli şi recunoscută de comunitatea internaţională.

Duminică, purtătorul de cuvânt al trupelor GNA a proclamat începerea unei contraofensive intitulate "Vulcanul mâniei" pentru "a curăţa toate oraşele libiene de agresori".

Armata americană a anunţat duminică retragerea provizorie a militarilor săi din Libia ca urmare a intensificării confruntărilor.

 

Bilanțul morților din ultimele zile în Libia

 

Cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi alte 50 rănite de joi, de la începutul atacului asupra capitalei, conform unui ultim bilanţ difuzat duminică de Ministerul Sănătăţii din cadrul GNA. ANL a anunţat sâmbătă că a pierdut 14 combatanţi.

Este dificil "de a avea o viziune clară asupra rezultatului luptelor sau în ce priveşte raportul de forţe", a declarat pentru AFP un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului.

Potrivit acestuia, ONU şi ţările occidentale au luat contact cu cele două tabere rivale pentru a evita un război, dar succesul este unul modest până acum.

Violenţele s-au declanşat înaintea unui conferinţe naţionale sub egida ONU menite să stabilească o foaie de parcurs, odată cu organizarea de alegeri.

Emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a asigurat sâmbătă că această reuniune se va desfăşura la datele prevăzute, între 14 şi 16 aprilie, în afara unor "circumstanţe majore".

 

Reacția SUA și a Rusiei la conflictul din Libia

 

Statele Unite sunt "profund preocupate" de luptele din apropiere de Tripoli şi lansează un apel la "încetarea imediată" a ofensivei lansate în direcţia capitalei libiene de mareşalul Khalifa Haftar, a declarat duminică secretarul de stat american, Mike Pompeo, citat de AFP.

"Am făcut cunoscut clar că ne opunem ofensivei militare a forţelor lui Khalifa Haftar şi lansăm un apel la încetarea imediată a acestor operaţiuni militare contra capitalei libiene", a spus şeful diplomaţiei de la Washington într-un comunicat.

Rusia a blocat duminică adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi îndemnat forţele mareşalului libian Khalifa Haftar să îşi oprească înaintarea spre Tripoli, au făcut cunoscut mai mulţi diplomaţi, relatează AFP.

Delegaţia rusă a cerut ca această declaraţie oficială a Consiliului să lanseze un apel tuturor forţelor armate libiene, nu doar celor ale mareşalului Haftar, să înceteze lupta, potrivit surselor diplomatice.

Această propunere rusă de modificare a fost respinsă de Statele Unite, astfel că Rusia s-a opus adoptării declaraţiei, au subliniat diplomaţii.

După o reuniune cu uşile închise, vineri, privind criza din Libia, Consiliul a îndemnat într-o declaraţie de presă Armata Naţională Libiană (ANL), forţa paramilitară comandată de mareşalul Haftar, "să îşi înceteze activitatea militară".

Marea Britanie a propus atunci spre aprobare celor 15 membri ai Consiliului de Securitate un text cu caracter mai oficial, dar Rusia s-a opus documentului. Or, toate declaraţiile Consiliului trebuie adoptate prin consens.
 

 

Risc de un nou război civil în Libia 

 

 

Proiectul britanic lansa un apel forţelor mareşalului Haftar să înceteze orice activitate militară şi îndemna toate forţele armate libiene, inclusiv pe cele ale Guvernului de uniune naţională (GNA), să opereze o detensionare a situaţiei, potrivit documentului consultat de AFP.

GNA, cu sediul la Tripoli şi al cărui premier este Fayez al-Sarraj, beneficiază de recunoaşterea internaţională.

Textul prezentat de Marea Britanie lansa un apel "pentru ca aceia care sabotează pace şi securitatea Libiei să fie traşi la răspundere", o formulare care viza clar ANL condusă de mareşalul Haftar, şi reitera sprijinul Consiliului de Securitate pentru conferinţa naţională care trebuie să aibă loc sub egida Naţiunilor Unite, între 14 şi 16 aprilie, în Libia, în vederea organizării de alegeri.

Rusia a dorit ca declaraţia Consiliului să ceară tuturor forţelor armate libiene să îşi înceteze activităţile, dar Statele Unite s-au opus.

Moscova este un susţinător cheie al mareşalului Haftar, alături de Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Duminică, ofensiva forţelor mareşalului Haftar în direcţia Tripoli, lansată cu trei zile mai devreme, era frânată de către trupe ale guvernului de uniune naţională, în timp ce Libia riscă să ajungă din nou în război civil.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina
ONU denunţă o „evoluţie îngrijorătoare” după utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice în Ucraina

Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune pentru a lovi Ucraina este o "nouă evoluţie îngrijorătoare" în conflict.

Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce
Sondajele l-au subestimat încă o dată pe Donald Trump. Experţii încep să bănuiască de ce

După victoria preşedintelui republican ales Donald Trump în alegerile din această lună, unele instituţii de sondare a opiniei publice din SUA se străduiesc să înţeleagă de ce anchetele lor i-au subestimat din nou sprijinul în rândul alegătorilor americani.

Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”
Angela Merkel îl descrie pe Trump fără menajamente în cartea sa de memorii. „Este modul în care priveşte lumea”

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, îl descrie pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind "fascinat" de liderii cu tendinţe autoritare şi care acţionează "într-un mod emoţional", informează AFP.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.