Războiul berii. După ce au confiscat fabricile Carlsberg, rușii cer danezilor și daune de 900 milioane de dolari
Rușii au dat în judecată Carlsberg și le cer despăgubiri de peste 900 de milioane de dolari, după ce Vladimir Putin a ordonat în 2023 confiscarea fabricilor deținute de danezi în Rusia.
Compania rusă Baltika Breweries a dat în judecată patru subsidiare Carlsberg solicitând despăgubiri de 6,24 miliarde de coroane daneze (902,19 milioane de dolari), conform documentelor depuse la un tribunal rusesc, cele două părţi luptându-se pentru viitorul celui mai mare producător de bere din Rusia, transmite Reuters.
Din 2022, grupul danez a încercat să îşi vândă subsidiara Baltika din Rusia, urmând exemplul multor altor companii occidentale care au decis să plece de acolo, după invadarea Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea, după ce în iunie 2023 grupul a anunţat că a găsit un cumpărător pentru afacerile sale, luna următoare preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat confiscarea temporară a participaţiei deţinută de grupul Carlsberg la producătorul rus de bere Baltika.
Directorul general Jacob Aarup-Andersen declara în iulie: "Nu ai cum să ocoleşti faptul că ne-au furat afacerile din Rusia şi nu avem de gând să îi ajutăm pentru ca să pară ceva legitim". El a explicat că producătorul de bere Carlsberg a întrerupt legătura cu afacerile sale din Rusia şi refuză să negocieze un acord cu Guvernul de la Moscova, care ar legitima confiscarea activelor sale ruseşti.
Carlsberg avea opt fabrici de bere și 8.400 de angajați în Rusia
Grupul danez avea opt fabrici de bere şi aproximativ 8.400 de angajaţi în Rusia, iar în 2022 a decis să deprecieze valoarea Baltika cu 9,9 miliarde de coroane daneze (1,41 miliarde de dolari).
Conform dosarului depus la Tribunalul din Sankt Petersburg, au fost numiţi pârâţi: Carlsberg Sverige, Carlsberg Deutschland, Carlsberg Breweries şi subsidiara rusă a Carlsberg, Hoppy Union. În dosar nu se specifică care sunt despăgubirile solicitate. Precedentele sesiuni ale tribunalului au fost interzise publicului deoarece erau prezentate documente care conţineau secrete comerciale.
Oficialii Carlsberg şi Baltika nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.
Carlsberg s-a angajat în iulie 2023 să adopte măsuri de protejare a angajaţilor, activelor şi operaţiunilor sale din Rusia.
Baltika şi Carlsberg au o dispută privind licenţele.
Subsidiara Carlsberg din Kazahstan a introdus recurs la un tribunal rusesc după ce grupului danez i s-a interzis să vândă marca de bere Baltika a fostului partener din Rusia pe unele pieţe internaţionale. Audierea preliminara este programată în 15 mai.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, vladimir putin, despagubiri, bere, carlsberg, dat in judecata, confiscari, fabrici,
Dată publicare:
01-04-2024 14:26