Război în Ucraina. Soldații ucraineni trec granița ”cu încredere” în blindatele Marder din Germania: ”Nu ne facem griji!”
Incursiunea trupelor ucrainene în regiunea Kursk, pe teritoriul Rusiei, a intrat în a treia lună. Forțele Kremlinului au început o contraofesivă puternică și ar fi recucerit câteva sate.
Militarii Kievului încă dețin zeci de așezări pe teritoriul Rusiei, controlând o suprafață de aproximativ 790 de kilometri pătrați, potrivit ultimelor evaluări ale analiștilor occidentali.
Forțele ucrainene au lovit un depozit de combustibil în regiunea Lugansk ocupată de ruși în estul Ucrainei și au trimis din nou zeci de drone cu explozibil spre Rusia, toate doborâte, susține Moscova.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Între timp, însă, armata rusă a început primul contraatac puternic în regiunea Kursk, unde ar fi reușit să treacă de unele linii defensive ucrainene și să recapete controlul asupra câtorva sate.
Soldații ucraineni care ocupă poziții pe teritoriul Rusiei sunt sprijiniți de incursiunile unor unități de asalt dintr-o brigadă desfășurată în regiunea Sumî, în partea ucraineană a graniței cu Rusia.
Soldat: ”Băieții noștri intraseră la primul etaj. Eu eram la etajul al doilea. Mărturisesc că îmi tremurau puțin mâinile când schimbam încărcătoarele, să nu le scap pe jos. Noi eram la aproximativ 10 metri de clădire. De obicei tragem de la distanță mai mare (cu mitraliera de 20 de milimetri), dar a fost nevoie să ne apropiem. Ne temeam să nu-i lovim pe ai noștri.”
Ucrainenii trec granița cu blindatele pentru infanterie Marder, livrate de Germania. Sunt rapide și au salvat multe vieți - spun cei din echipele de asalt.
FOTO: Blindatele Marder
Soldat: ”Ne confruntăm în special cu drone explozive ale inamicului. Erau și câteva lovituri de aviație. Mergem cu încredere la luptă în aceste blindate. Nu ne facem griji că ceva va exploda, undeva. Ne simțim în siguranță.”
La sfârșitul turneului său fulger la aliații europeni, președintele Zelenski i-a mulțumit cancelarului german Olaf Scholz pentru un nou pachet de ajutor militar oferit de Berlin.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Sunt deosebit de recunoscător, mai ales pentru ajutorul cu sistemele de apărare aeriană. Germania este liderul absolut al sprijinului pentru Ucraina în acest domeniu. Sunt recunoscător pentru încă un sistem IRIS-T.”
Apărarea antieariană e vitală, pentru că Rusia continuă atacurile cu bombe ghidate și rachete peste tot în Ucraina.
Acestea sunt urmările unui astfel de atac la Zaporojie, unde proiectilele au lovit într-o zonă rezidențială și infrastructura civilă.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Am discutat cu cancelarul Scholz despre ce tip de sprijin pentru apărare ne va fi oferit anul acesta și la anul. Este foarte important pentru noi ca volumul de asistență din partea Germaniei să rămână stabil, iar acesta va fi un semnal că drumul către pace va fi cert, în ciuda tuturor dificultăților. Atât aici, în Germania, cât și, cu o zi înainte, în trei țări într-o zi - Marea Britanie, Franța și Italia - le-am prezentat liderilor europeni Planul nostru pentru victorie”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, germania, Zelenski,
Dată publicare:
13-10-2024 07:45