Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Rușii dau vina pe ucraineni pentru atacul asupra gării Kramatorsk
De teama unor noi bombardamente, nimeni nu are voie să iasă din casă în acest weekend în Odesa, oraşul port la Marea Neagră.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În paralel, oficialii americani spun că Moscova este pe cale să recruteze alți 60.000 de soldați pentru a înlocui pierderile grele.
Vineri, în ţara vecină, a fost o altă zi marcată de orori. O rachetă a lovit gara din orașul Kramatorsk, unde mii de oameni se îmbulzeau să prindă un tren către zone mai sigure. Au murit cel puţin 50 de oameni, printre care şi câţiva copii.
Rămășițele unei rachete balistice sunt şi acum în fața gării din Kramatorsk. "Pentru copii", scrie în rusă, pe ea o ironie sumbră, pentru că atacul de ieri a ucis cel puţin cinci copii.
Arma, o rachetă Tochka-U, din epoca sovietică, a fost îndreptată spre singurul loc din oraș plin cu mii de oameni.
John Sparks, corespondent SKY News: „Am fost în această încăpere în urmă cu doar câteva zile şi era plină de oameni şi de bagaje. Pasagerii aşteptau să urce în trenurile spre Liov, iar acum, în mijlocul holului, au rămas doar bagajele, fără posesorii lor. Telefoanele continuă să sune. Prietenii şi rudele încearcă să le dea de urmă celor dragi”.
Victimele au fost duse la spitalele din zonă. Din lipsă de spaţiu, o parte dintre răniţi au fost îngrijiţi pe coridoare.
O tânără povesteşte clipele de groază prin care a trecut.
Ucraineancă: Îmi amintesc că am auzit un zgomot foarte puternic și un sunet ca şi cum ar ateriza ceva asemănăptor cu un obuz sau cu o rachetă. Toată lumea s-a pus la pământ. A fost un coșmar, totul a început să ardă, toată lumea era panicată.
Reporter: Puteţi să ne descrieţi ce s-a întâmplat? Ce aţi văzut?
Ucraineancă: A fost înspăimântător! Oribil! Groaznic! Doamne ferește, să mai trec o dată prin asta, nu mai vreau! Toți plângeau și nu știau unde să fugă, ce să facă sau unde să se ascundă.
Moscova: „Acest tip de rachete sunt folosite doar de forțele armate ucrainene”
Kremlinul neagă că s-ar afla în spatele acestei atrocităţi.
Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Forțele armate ucrainene au lovit gara din Kramatorsk cu o rachetă tactică Tochka-U. Părţi ale unei rachete Tochka-U au fost descoperite în zona gării din Kramatorsk. Acest tip de rachete sunt folosite doar de forțele armate ucrainene”.
Justin Bronk, expert militar: „La începutul lunii aprilie, autorităţile ruse din sistemul feroviar au publicat imagini cu un tren încărcat cu vehicule militare, având, de asemenea, şi un număr semnificativ de lansatoare Tochka, ce aveau pe ele litera 'V', scrisă în lateral. Avem şi înregistrări video cu manevre recente în care apare aceeaşi tehnică militară cu iniţiale ruseşti”.
De câteva zile, din Kramatorsk şi din alte oraşe din estul Ucrainei, localnicii fug spre zone mai sigure, ca să nu fie prinşi la mijloc în ofensiva iminentă prin care ruşii vor încerca să capete controlul complet în Donbas.
Marina Morozova, strămutată din Herson: „Oriunde te uiți, doar tancuri. Stau în așteptarea marii bătălii. Am trecut printre obuze neexplodate. Herson este complet ocupat”.
Dimitri Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „Regret s-o spun, dar batalia pentru Donbas o să amintească de Al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni ample, manevre, implicarea tancurilor, a blindatelor, a avioanelor şi a artileriei. Din pregătirile pe care le fac ruşii ne e clar că nu va fi doar o operaţiune punctuală”.
În nordul Ucrainei, oraşul Cernigău a fost rupt de restul ţării săptămâni întregi. Până în februarie un oraş animat, cu 300.000 de locuitori, Cernigăul e acum pustiit şi ruinat. Un bărbat, de 71 de ani, a supravieţuit bombardamentelor, dar chinurile lui sunt departe de sfârşit.
Sute de civili dați dispăruți în Borodianka
O tăcere sinistră s-a instalat şi în Borodianka de când au plecat ruşii. Şi aici continuă operaţiunea de colectare a cadavrelor răsfirate pretutindeni, printre ruine, în curţi ori pe străzi.
Reporter german: „Cale de un kilometru, pe strada principală din Borodianka, aproape toate clădirile rezidențiale au fost distruse. Sute de oameni sunt dați dispăruți. Se crede că sunt striviți sub dărâmături”.
Voluntarii fac eforturi să-i ajute pe supravieţuitori, dar nu au suficientă mâncare pentru toţi.
De teama unor noi atacuri, în oraşul Odesa autorităţile ucrainene le-au cerut locuitorilor să rămână în case până mâine dimineaţă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, rachete,
Dată publicare:
09-04-2022 06:28