Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 1 iunie. Armata rusă avansează în est sub protecția bombardamentelor

×
Codul embed a fost copiat

Președintele american Joe Biden a anunțat marți seară, într-un interviu publicat în Washington Post, că Statele Unite ale Americii vor oferi Ucrainei lansatoare multiple de rachete, o armă pe care Kievul a tot solicitat-o în ultimele luni.

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 98

Aceste dispozitive au o rază mai mare de acțiune fata de cele rusești, iar ucrainenii speră să întoarcă soarta luptelor din Donbas, unde rușii avansează încet, dar sigur.

Potrivit serviciilor de informații de la Kiev, Putin ar fi ordonat armatei sale să ajungă până de 1 iunie la granițele provinciei Luhansk, iar până pe 1 iulie să cucerească și Donețkul, adică întregul Donbas.

Potrivit unor informații neoficiale, ofensiva ucraineană din Sud a reușit să spargă frontul rusesc în regiunea Herson, unde rușii au pierdut mai multe localități. Lucrurile nu stau la fel de bine în Est, unde armata rusă avansează sub protecția bombardamentelor.

Citește și
Petrol Rusia
Cât petrol importă Uniunea Europeană din Rusia
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Jumătate din orașul Severodonețk este deja sub controlul rușilor, care încearcă să încercuiască acolo mai multe unități ucrainene. Pe străzile orașului au apărut deja trupe cecene.

Situația din Severodonețk, sectorul rezidențial, este complet sub controlul nostru. Înaintăm pe străzile principale, aici e casa de cultură, și spre zona industrială...”, a spus un cecen.

Pentru ucraineni, este tot mai dificil să păstreze controlul în regiunile din Est. Rușii au adus aici toate rezervele și toată artileria disponibilă. Satele și orașele sunt bombardate la nimereală. În Sloviansk, civilii mor pe capete.

Un om a murit la etajul trei. Tot apartamentul e plin de sânge. Intrarea e plină de sânge. O femeie a murit aproape de intrare, la etajul unu. Explozia a avut loc chiar în fața noastră. E un coșmar”, a spus o rezidentă.

În Bahmut, aflat mai spre sud, voluntarii ucraineni încearcă să evacueze cât mai mulți localnici.

O să fug cu bunica mea azi. A fost bine multă vreme, dar acum lucrurile încep să devină înfricoșătoare, de-a dreptul înfricoșătoare...”, a declarat un locuitor.

Mergem de-a lungul frontului, nu știi niciodată dacă rușii nu au reușit să spargă apărarea undeva. Aici, în Bahmut, se trage peste tot”, a spus un voluntar.

Oamenii pot să ia la ei doar strictul necesar. Unii strâng în brațe câte o pisică, alții fac o ultimă cruce în fața porții, sperând că Dumnezeu le va proteja agoniseala.

Suntem pe drum de două ore împreună cu voluntarii din Bahmut, care evacuează tot mai mulți oameni. Unii dintre ei decid pe loc să-și părăsească locuințele”, a raportat un reporter RTL.

Visez că toate astea se vor încheia. Vreau să-mi reîntâlnesc prietenii, pentru că au plecat în locuri diferite. Chiar visez că mă întâlnesc cu ei și că (războiul) s-a terminat...”, a mărturisit o fetiță de 14 ani.

În ciuda situației dificile de pe frontul de est, ucrainenii nu vor să renunțe la nicio palmă de pământ.

Planurile noastre sunt clare. Vom elibera tot teritoriul care ne aparține, din punct de vedere istoric și în concordanță cu toate legile internaționale. Acesta e planul nostru”, a transmis președintele Zelenski.

Oficialii ruși spun că sunt gata să reia negocierile de pace, dar la televiziunea de stat din Rusia, se discută, printre altele, cum ar putea fi distrusă America.

Pentru a distruge coasta de est a Statelor Unite sunt necesare două rachete Sarmat, și încă două pentru coasta de vest. Patru rachete, și nu va mai rămâne nimic...”, spune un deputat rus.

Același personaj, deputat în Duma de Stat a Rusiei, ar vrea să-i execute pe toți cei două milioane de militari ucraineni.

Două milioane de indivizi care sunt pregătiți să recreeze SS-ul, cei din (regimentul) Azov sunt fasciști SS, forțele armate ale Ucrainei sunt Wehrmacht-ul, se vede clar. Acei două milioane de indivizi ar trebui fie să părăsească Ucraina, fie să fie denazificați, adică distruși. Pentru mine, acesta este război civil, din păcate...”, mai spune acesta.

Pe de altă parte, un tribunal ucrainean a condamnat doi soldați ruși la câte 11 ani și jumătate de închisoare pentru crime de război. A fost al doilea proces de acest gen din Ucraina. Cei doi soldați și-au recunoscut vinovăția. Au făcut parte dintr-o unitate de artilerie care a bombardat o școală în regiunea Harkov.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Canada a sancționat 21 de apropiați ai președintelui Putin, instituții financiare și bănci din Rusia
Canada a sancționat 21 de apropiați ai președintelui Putin, instituții financiare și bănci din Rusia

Canada a vizat marţi 21 de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin şi patru instituţii financiare şi bănci din Rusia, într-un nou val de sancţiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei.

Cât petrol importă Uniunea Europeană din Rusia
Cât petrol importă Uniunea Europeană din Rusia

Cât petrol cumpără ţările membre ale Uniunii Europene din Rusia, arată o analiză a Reuters.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.