Angela Merkel, despre criza din Siria: "Eforturile militare nu vor pune capat razboiului. Este nevoie de un proces politic"

Siria

Fortele aeriene ruse folosesc in Siria rachete ghidate prin laser de tip KH-29L, a anuntat duminica agentia rusa RIA Novosti, citand declaratii facute de colonelul Igor Klimov, purtator de cuvant al fortelor aeriene ruse.

Fortele aeriene ruse folosesc in Siria rachete ghidate prin laser de tip KH – 29L

Rachetele de inalta precizie sunt folosite de catre avioanele Su-34 si Su-24, a spus Klimov.

"Rachetele J-29 sunt echipate cu focoase ghidate prin laser. Atunci cand are loc o lansare, pilotul ilumineaza obiectivul cu laserul, in timp ce avionul isi poate continua manevrele", a spus Klimov, citat de EFE. Rachetele J-29 (AS-14 Kedge, potrivit clasificarii NATO) au o deviere maxima de la obiectivul vizat de circa doi metri.

"Focosul rachetei cantareste 500 de kilograme. Este capabil sa loveasca obiective cu maxima precizie", a explicat el.

Citește și
Vladimir Putin
Prima declaratie a lui Putin despre interventia in Siria. "Singura cale corecta de a lupta cu terorismul international"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In acest mod incearca autoritatile ruse sa aduca la tacere criticile formulate de SUA si din Marea Britanie, care acuza Moscova ca foloseste in Siria bombe neghidate (asa-numitele 'Dumb bombs'), bombe care, odata lansate din avion, cad la intamplare, datorita fortei de gravitatie.

Atacuri aeriene despre care se crede ca au fost efectuate de avioane ruse au lovit duminica tinte in jurul orasului Talbiseh (vestul Siriei), au declarat pentru Reuters cetateni si o organizatie care monitorizeaza razboiul civil din Siria, la o zi dupa ce Rusia a promis sa-si intensifice campania de bombardamente.

Ambulantele au dus ranitii la spitalul din Talbiseh, aflat la nord de orasul Homs, iar un cetatean a spus ca cel putin cinci cadavre au fost recuperate din partea de vest a orasului.

"Pana acum au fost sase sau sapte raiduri asupra orasului", a declarat Abdul Ghafar al Dweik, fost angajat guvernamental si care acum lucreaza ca voluntar. Al Dweik crede ca raidurile au fost efectuate de avioane ruse. "Au venit brusc... In cazul avioanelor siriene mai primim cate un avertisment, dar acum le-am vazut brusc deasupra capetelor", a spus el.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care monitorizeaza conflictul civil de peste patru ani din Siria printr-o retea de surse, a anuntat ca avioane ruse au atacat duminica provincia Homs si provincia vecina Hama.

O sursa oficiala rusa, citata de Reuters, a declarat ca avioanele ruse au efectuat in ultimele 24 de ore noi raiduri asupra a 10 pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria.

"In ultimele 24 de ore, avioane Su-34, Su-24M si Su-25 au efectuat 20 de raiduri", a anuntat Ministerul Apararii.

"Zece tinte de infrastructura ale banditilor din SI au fost lovite", a adaugat oficialul rus.

Avioanele ruse au lovit o tabara de antrenament a teroristilor, inclusiv o fabrica unde se produceau centuri pentru teroristi sinucigasi, a scris ministerul pe pagina sa web http://stat.mil.ru.

"Ca urmare a loviturilor noastre aeriene asupra tintelor Statului Islamic, am reusit sa le intrerupem sistemul de control, liniile de aprovizionare si am provocat pagube serioase infrastructurii pe care o foloseau pentru a comite acte de terorism", a mai scris Ministerul Apararii din Rusia.

Angela Merkel - despre criza din Siria

"In ceea ce priveste Siria, am spus-o pentru prima oara: Vom avea nevoie de eforturi militare, dar eforturile militare nu vor aduce cu sine o solutie; avem nevoie de un proces politic, dar acesta nu a mers prea bine deocamdata", a declarat ea la postul Deutschlandfunk, potrivit textului unui interviu care urmeaza sa fie difuzat in cursul zilei de duminica.

"Pentru a obtine o solutie politica, am nevoie atat de reprezentantii opozitiei siriene, cat si de cei care se afla in prezent la conducere in Damasc, dar si de altii, pentru a obtine succese reale si apoi, mai presus de orice, de aliatii respectivelor grupari", a adaugat cancelarul german.

Angela Merkel a apreciat ca Rusia, SUA, Arabia Saudita si Iranul pot juca un rol important in solutionarea conflictului sirian, la fel precum Germania, Franta si Marea Britanie.

"Rusia NU trebuie sa greseasca tintele in Siria". Franta ii reaminteste lui Vladimir Putin ca dusmanul este Statul Islamic

Rusia "nu trebuie sa greseasca tintele" in Siria lovind alte organizatii decat Statul Islamic (SI), a lansat un apel duminica premierul francez, Manuel Valls, reamintind totodata necesitatea de a-i ocroti pe civili.

"Presedintele tarii a reamintit foarte clar cu ocazia intalnirii sale cu Vladimir Putin, vineri, la Paris: nu trebuie sa se greseasca tintele", a declarat presei seful guvernului francez in marja vizitei sale in Japonia, referindu-se la chestiunea bombardamentelor ruse si la strategia Moscovei in Siria.

"Trebuie lovite tintele corecte, si in acest caz (organizatia Statul Islamic) Daech. Daca Daech este dusmanul care ataca societatea noastra, si este adevarat pentru Franta, poate fi adevarat si pentru Rusia, deci Daech trebuie lovita. Este ce face Franta si ii invitam pe toti sa nu greseasca in privinta tintelor", a insistat prim-ministrul.

"A doua conditie este ca nu putem ataca civilii. Stiti foarte bine ca regimul Bashar (Al-Assad, presedintele sirian) continua sa utilizeze butoaie cu benzina, arme chimice contra civililor, iar asta este intolerabil", a continuat Manuel Valls, reamintind de asemenea "a treia conditie", si anume o tranzitie politica fara Bashar Al-Assad.

Rusia a reafirmat sambata ca tinteste gruparea Statul Islamic in Siria, anuntand 60 de lovituri in trei zile, dar Statele Unite au reiterat criticile fata de Moscova, care cauta prioritar sa apere regimul de la Damasc.

Potrivit serviciilor britanice de informatii, numai 5% din loviturile Rusiei in Siria au vizat SI, majoritatea raidurilor "omorand civili" si vizand opozitia moderata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
David Cameron:
David Cameron: "Raidurile rusilor il ajuta pe „macelarul” Bashar al-Assad". Scrisoarea trimisa de Putin Angelei Merkel

Premierul britanic David Cameron s-a alaturat celor care critica raidurile aeriene ale Rusiei in Siria, declarand ca rusii inrautatesc lucrurile si-l ajuta pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa ramana la putere, informeaza DPA.

Prima declaratie a lui Putin despre interventia in Siria.
Prima declaratie a lui Putin despre interventia in Siria. "Singura cale corecta de a lupta cu terorismul international"

Liderul de la Kremlin si-a justificat decizia de a declansa o interventie militara in Siria in sprijinul regimului al-Assad.
 

Bombardamente in Siria. SUA acuza Rusia ca a atacat tinte ale opozitiei, nu obiective ISIS. Replica dura a Kremlinului
Bombardamente in Siria. SUA acuza Rusia ca a atacat tinte ale opozitiei, nu obiective ISIS. Replica dura a Kremlinului

In timp ce occidentalii inca rumegau sprijinul declarat al Moscovei pentru regimul Al-Assad, Putin a ordonat miercuri bombardarea unor pozitii jihadiste, din Siria. 

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.