Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că, pe plan global, rata mortalității Covid-19 a ajuns la 3,4%, peste estimările inițiale.

Prin comparație, gripa sezonieră ucide, în toată lumea, 0,1% dintre cei infectați. Italia, a raportat cel de al 79-lea deces, depășit Iranul în privinţa cazurilor fatale.

Numărul total al cazurilor de infectare cu coronavirusul din China a trecut de 93.000, în peste 80 de țări. Numărul deceselor raportate, la nivel global, a ajuns la 3.190.

Francezii fură măști sanitare din spitale

 

Furate în serie din spitale, solicitate cu insistenta de medici, rechiziţionate de preşedinte - măştile de protecţie sunt în centrul atenţiei în Franţa, într-un moment în care epidemia de coronavirus se intensifică.

Peste 10.000 de măşti sanitare au fost furate din spitale - numai la Paris şi Marsilia. Preşedintele Emmanuel Macron a decis rechiziţionarea acestor echipamente de protecţie, pentru a descuraja specula şi a evita penuria. De asemenea, ministrul francez al Finaţelor a anunţat că guvernul va reglementa preţul pentru gelurile antibacteriene.

Emmanuel Macron: "În aceste vremuri în care trăim şi în care vom mai continua să trăim, pentru că am intrat într-o etapă care va dura câteva săptămâni sau probabil luni, este esenţial să avem claritatea, capacitatea de revenire, calmul şi determinarea pentru a reduce, în primul rând, epidemia, ceea ce şi facem, apoi să o combatem."

Italia este cea mai grav afectată ţară din Europa

 

Italia rămâne cea mai grav afectată ţară din Europa. Şi a depăşit Iranul la numărul deceselor provocate de Covid19. Autorităţile iau în considerare instituirea unei noi "zone roşii" de carantină, în apropiere de Bergamo.

Angelo Borrelli, directorul serviciului de protecţie civilă: "Aceasta este o săptămână crucială pentru a vedea cum se va răspândi infecţia în ţară."

Deocamdată, în fața marilor spitale din nordul țării sunt instalate corturi în care se poate face o triere a persoanelor suspectate de îmbolnăvire.

Banca Centrală a SUA a apăsat butonul de panică

 

Rezerva federală, banca centrală a Americii, a apăsat butonul de panică pentru epidemia de coronavirus. Aşa interpretează analiştii decizia-surpriza de reducere a dobânzii de politica monetară, cu o jumătate de procent.

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale: „Asistăm la o răspândire extinsă a virusului. A început să se răspândească și aici în Statele Unite. Însă pentru noi, ce contează în primul rând nu este epidemiologia, ci riscurile asupra economiei. Am sesizat un risc din perspectivă economică și am alest să acționăm.

A fost o decizie de urgenţă a Rezervei Federale, luată pentru prima dată de la criza finaciară dintre 2007 - 2008.

În Coreea de Sud sunt peste 5.300 de cazuri de Covid confirmate, cele mai multe în afara Chinei. Şi mai bine de 30 de decese.

Armata a fost mobilizată pentru dezinfectarae generală a capitalei, Seul.