Rasturnare de situatie in Columbia. Tara a respins prin referendum acordul de pace cu gherila FARC: "Nu ma voi preda"
Contrar asteptarilor, columbienii au respins duminica, la limita, pacea cu gherila FARC cu prilejul unui referendum asupra acordului vizand incheierea a 52 de ani de conflict, insa presedintele Juan Manuel Santos a afirmat ca nu se va preda, scrie AFP.
"Nu ma voi preda si voi continua sa caut pacea", a declarat seful statului intr-o alocutiune televizata, afirmand ca acordul bilateral si definitiv de incetare a focului, respectat de la 29 august, "ramane valabil si va ramane in vigoare".
In acelasi timp, Timochenko, liderul FARC, a dat asigurari, de la Havana - sediul negocierilor de pace -, ca luptatorii de gherila "isi mentin vointa si reitereaza dispozitia lor de a nu utiliza decat cuvantul ca arma de constructie spre viitor".
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dupa numararea a 99,98% din voturi, "nu" s-a impus cu 50,21%, iar "da" a obtinut 49,78%, potrivit datelor prezentate de comisia electorala la patru ore dupa incheierea sectiilor de votare.
Aproape 34,9 milioane de alegatori au fost chemati pentru a raspunde la intrebarea: "Sustineti acordul final de incheiere a conflictului si edificarea unei paci durabile si stabile?".
"V-am convocat pentru a decide daca sustineti acest acord pentru incheierea conflictului cu FARC, iar majoritatea, desi cu un avans minim, a spus Nu", a adaugat Juan Manuel Santos adresandu-se columbienilor, adaugand ca "cealalta jumatate din tara a spus Da", dar ca "toti, fara exceptie, vor pacea".
"Da" a obtinut 6.377.464 de voturi, cu mult peste pragul de 4,4 milioane de voturi cerut (13% din electorat), dar a fost depasit de "nu", 6.431.372 de voturi. Rata participarii a fost de 37,28%, insa cu incepere din 1958 s-a incadrat intre 33% si 58,47%, un record care nu a mai fost depasit de la prezidentialele din 1974.
#BREAKING Colombians reject FARC peace plan in referendum: near-complete results pic.twitter.com/I6ZyyrA8uD
— AFP news agency (@AFP) October 2, 2016
Referendumul, fara caracter obligatoriu, a fost dorit de presedintele Santos pentru a oferi "cea mai larga legitimitate" posibila acordului pe care l-a semnat la 26 septembrie cu liderul Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC, marxiste) Rodrigo Londono, zis si Timoleon Jimenez sau Timochenko.
Ei intentionau sa puna astfel capat celui mai vechi conflict armat din America care, de-a lungul deceniilor, a implicat mai multe gherile de extrema stanga, militii paramilitare de extrema dreapta si fortele armate, facand peste 260.000 de morti, 45.000 de disparuti si 6,9 milioane de refugiati.
In repetate randuri, guvernul de la Bogota a declarat ca nu are niciun plan B in cazul unui esec la referendum si, la fel ca FARC, a respins orice eventualitate a renegocierii acordului. In septembrie, Juan Manuel Santos a avertizat chiar ca, daca "nu" va castiga, luptatorii de gherila "se intorc in jungla".
Rezultatul referendumului este neasteptat, dupa ce mai multe sondaje de opinie cu aratat in ultimele saptamani ca "da" va castiga. Institutul Datexco a creditat aprobarea acordului cu 55% din intentiile de vot, iar Ipsos Napoleon Franco cu 66%, acestea fiind ultimele sondaje autorizate, efectuate inainte de semnarea acordului.