Românul numit de britanici ”cel mai mare jefuitor de bănci din lume" ar fi fugit cu un avion privat
Un român acuzat în Marea Britanie de o fraudă uriașă, care a contribuit la furtul a miliarde de euro din bancomate prin intermediul dispozitivelor sofisticate de de tip skimming, și-ar fi folosit câștigurile uriașe pentru a-și asigura evadarea.
Alexandru Șovu a fost numit "cel mai mare jefuitor de bănci din lume", după ce a creat și a vândut mii de gadget-uri care pot fi atașate la orice ATM sau alte automate de plată, pentru a înregistra detele de pe carduri.
Șovu a condus o rețea care a produs mii de astfel de dispozitive timp de un deceniu până să fie prins, relatează Daily Mail.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atunci când a fost arestat, românul și-a angajat un avocat plătit cu 1.000 de lire sterline, care a reușit să-l elibereze pe cauțiune. Șovu a fugit în timpul procesului din Marea Britanie, iar autoritățile presupun că evadarea s-a făcut cu un avion privat. De asemenea, anchetatorii au aflat că Alexandru Șovu luase anterior lecții de zbor.
În ciuda faptului că este unul dintre cei mai căutați oameni din lume, Șovu și-a reactivat site-ul pentru a continua să-și vândă dispozitivele cu 1.500 de lire sterline bucata.
Alexandru Șovu, 39 de ani, a fost condamnat în lipsă, în Marea Britanie, la 11 ani de închisoare pentru fraudarea bancomatelor.
Anchetatorii britanici spun că românul, care i-a speriat pe englezi cu talentul său, iar aceștia au dobândit teama de a folosi bancomate, își bate joc de autorități. Șovu a fugit din Marea Britanie după ce a fost eliberat pe cauțiune și se crede că ar putea fi în România sau în China, dar, în acest timp, și-a continuat cu succes activitățile iegale.
Potrivit sursei citate, site-ul său - cardreaderfactory.com - a fost activ, iar prin intermediul acestuia românul Șovu și-a continuat ”afacerea”.
Șovu a primit 11 ani de închisoare, fiind judecat în lipsă la Curtea Coroanei din Blackfriars. Porivit anchetatorilor, Șovu, alături de complicii săi - tot români - vindea dispozitive pentru citirea cardurilor bancare în toată lumea. Astfel, infractorii din New York, Jamaica, Cambodgia, Vietnam, Thailanda, Ghana și Filipine erau aprovizionați prin intermediul Internetului.
Judecătorul Rajeev Shetty a spus despre Șovu: ”A arătat o aroganță uluitoare și și-a bătut joc de lege și ordine. Operațiunea s-a extins în întreaga lume. În locuri precum New York și Noua Zeelandă. Fiecare dintre dispozitivele pe care le-a folosit a fost capabil să stocheze 30.000 de detalii despre utilizatorul cardului”.
Anterior, judecătorul Shetty le-a spus juraților: ”Știu că eu unul că nu voi mai folosi niciodată un bancomat cu încredere”.
Sovu a sosit în Marea Britanie în 2008, având o diplomă în programare calculatoare. El a avut un loc de muncă la o firmă de software, dar a fost concediat.