Raport: Nord-coreenii dau bani pentru a nu lucra la stat. Ce riscă dacă nu dau mită

Kim Jong-un supervizează testele nord-coreene cu rachete şi alte tipuri de arme - 7
Rodong Sinmun

Nord-coreenii sunt nevoiţi să mituiască autorităţile pentru a supravieţui, arată un raport prezentat marţi de Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR).

Documentul citat de Reuters consemnează că oficialii din întreaga Coree de Nord pretind bani de la populaţia săracă, sub ameninţarea cu închisoarea şi cu inculparea în special a celor care lucrează în economia neoficială.

Phenianul nu a comentat imediat raportul trimis Organizaţiei Naţiunilor Unite cu câteva ore înainte de publicare.

Coreea de Nord susţine că situaţia umanitară grea este provocată de sancţiunile impuse de ONU după testele nucleare şi cu rachete începute în 2006.

"Sunt îngrijorat că atenţia permanentă acordată problemei nucleare continuă să abată atenţia de la situaţia groaznică a drepturilor omului pentru multe milioane de nord-coreeni", a declarat Michelle Bachelet, înalt comisar ONU pentru drepturile omului.

Citește și
Kim Jong-un supervizează testele nord-coreene cu rachete şi alte tipuri de arme - 15
Kim Jong-un a ordonat un exerciţiu de "lovitură cu rază lungă de acţiune"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Dreptul la hrană, la sănătate, la adăpost, libera circulaţie şi libertatea sunt universale şi inalienabile, dar în Coreea de Nord acestea depind în primul rând de capacitatea individuală de a mitui oficialii statului", a afirmat ea, potrivit Agerpres.

 

Nord-coreenii, amenințați cu închisoare dacă nu dau mită

 

Circa 40% din nord-coreeni, adică peste 10 milioane de oameni, suferă cronic de lipsa alimentelor şi se prevede reducerea în continuare a raţiilor deja foarte mici după cele mai proaste recolte din ultimii zece ani, a estimat luna aceasta un alt raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

"Ameninţarea cu arestarea, cu închisoarea şi cu inculparea oferă oficialilor de stat mijloace puternice de a extorca bani de la o populaţie care luptă pentru supravieţuire", acuză UNHCR.

Mita este "o realitate zilnică a luptei oamenilor pentru a-şi asigura minimul necesar", arată raportul intitulat "Drepturile sunt preţul", care denunţă "cercul vicios al lipsurilor, corupţiei şi represiunii".

Pentru raport au fost folosite 214 de interviuri cu nord-coreeni fugiţi din ţară, în special din provinciile nord-estice Ryanggang şi Hamgyong de Nord, vecine cu China. Locuitorii din regiunile respective au fost primii excluşi din sistemul de distribuţie publică eşuat în 1994, după care a urmat o foamete soldată cu până la un milion de morţi, menţionează documentul. "Dacă nu faci altceva decât să urmezi instrucţiunile statului, mori de foame", este citată o femeie din Ryanggang, care acum trăieşte în Coreea de Sud.

Un alt nord-coreean care a scăpat din ţară a declarat UNHCR, care nu îi dezvăluie identitatea, că, "dacă ai bani poţi scăpa orice faci, inclusiv crime".

Mulţi nord-coreeni plătesc mită în bani sau ţigări pentru a fi scutiţi de prezenţa la locurile de muncă unde sunt trimişi de stat, fără salarii, reuşind astfel să obţină venituri pe pieţe rudimentare. Alţii mituiesc grănicerii pentru a trece în China, unde femeile sunt expuse la căsătorii forţate sau la prostituţie, mai arată raportul.

Bachelet a cerut autorităţilor din Coreea de Nord să nu îi mai urmărească penal pe cei care desfăşoară activităţi legitime pe piaţă şi să le permită acestora libera circulaţie în ţară şi în străinătate. Ea a adăugat că China nu trebuie să îi repatrieze forţat pe nord-coreeni.

Luna aceasta, Statele Unite au cerut Coreei de Nord "să închidă toate lagărele de detenţie politică" şi să elibereze toţi deţinuţii politici, al căror număr este estimat între 80.000 şi 120.000, reaminteşte Reuters.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cum au ajuns 2 tinere avide de celebritate să devină asasinele fratelui lui Kim Jong-un
Cum au ajuns 2 tinere avide de celebritate să devină asasinele fratelui lui Kim Jong-un

Cele două femei acuzate că l-au asasinat pe fratele liderului de la Phenian au fost păcălite să comită această crimă, spunându-li-se că vor participa la niște farse filmate pentru platforma Youtube.

Kim Jong-un a ordonat un exerciţiu de
Kim Jong-un a ordonat un exerciţiu de "lovitură cu rază lungă de acţiune"

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat un exerciţiu de "lovitură cu rază lungă de acţiune", a anunţat vineri agenţia de stat nord-coreeană KCNA, la câteva ore după ce Seulul a informat despre tiruri de rachete cu rază scurtă de acţiune.

Reacția lui Trump după ce Kim Jong-un a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Reacția lui Trump după ce Kim Jong-un a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat sâmbătă încrezător în faptul că liderul nord-coreean Kim Jong Un nu vrea să-şi încalce angajamentele, după tirurile cu mai multe rachete cu rază scurtă ale Phenianului.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.