Rămasă orfană și capturată de ruși, o fetiță din Mariupol și-a revăzut bunicul după două luni

Ultima actualizare: 03-05-2022 23:06
Rămasă orfană și capturată de ruși, o fetiță din Mariupol și-a revăzut bunicul după două luni
Facebook / Рустем Умєров / Rustem Umerov

Kira Obedinsky, o fată în vârstă de 12 ani, din Mariupol, și-a revăzut bunicul după două luni. La mijlocul lunii martie, ea a rămas orfană, după ce tatăl ei a murit în timpul unui atac al forțelor ruse.

Fata și-a pierdut mama la câteva săptămâni după naștere, iar de atunci a fost crescută de tatăl ei, informează The Guardian.

În primele săptămâni ale "operațiunii militare speciale", așa cum a descris Vladimir Putin invazia rusă din Ucraina, Kira s-a adăpostit împreună cu tatăl ei, Evgeny, cu partenera de viață a acestuia, Anya, și cu copiii ei, în subsolul casei unui vecin din Mariupol.

La un moment dat, clădirea a fost bombardată de trupele ruse. Kira, Anya și copiii ei au scpăat cu viață, după ce au fost târâți de salvatori printre dărâmături. Din păcate, Evgeny nu a supraviețuit.

În zilele următoare, Anya a decis că trebuie să încerce să-i scoată pe copii din Mariupol. În timp ce se deplasau printre ruinele orașului distrus, împreună cu alte persoane, cineva a călcat pe o mină.

Rușii au dus-o la spital, apoi au dat-o exemplu

În haosul care a urmat, Kira a ajuns în mâinile soldaților ruși care au dus-o, sângerând din cauza rănilor provocate de schije pe față și pe corp, la spitalul regional din Donețk, acolo unde separatiștii pro-ruși dețin controlul.

În săptămânile următoare, Kira a apărut la televiziunea de stat rusă ca exemplu de civil ucrainean care a fost bine tratat.

La un moment dat, fata a reușit să-l contacteze printr-un apel video pe Alexsandr, bunicul ei.

Autoritățile ucrainene au aflat despre acest caz. Guvernul Ucrainei s-a implicat în găsirea Kirei.

După mai multe zile, autoritățile i-au transmis bunicului ei că s-a ajuns la un acord care îi va permite să călătorească la Donețk pentru a-și lua nepoata.

Alexsandr, care are 67 de ani, a ajuns la Kiev pe 17 aprilie, a discutat cu autoritățile ucrainene, apoi, pentru a o lua pe Kira din mâinile rușilor, a călătorit câteva mii de kilometri.

"Am mers în Polonia, din Polonia în Turcia, din Turcia la Rostov, în Rusia, și apoi de la Rostov în Republica Populară Donețk, adică la Donețk. Ne-am petrecut noaptea acolo și dimineața m-au dus să o văd pe Kira", a declarat Alexsandr.

S-au stabilit în Cernăuți

Cei doi s-au întors la Kiev la data de 26 aprilie. Kira a fost internată la Spitalul de Copii Ohmatdyt, unde a fost vizitată de președintele Volodimir Zelenski, care i-a făcut cadou un iPad.

În prezent, Kira, care a fost externată din spital, primește asistență psihologică.

"Psihoterapeuții lucrează cu ea. E în regulă având în vedere ceea ce a trăit", a spus bunicul ei, care a anunțat că el și nepoata sa locuiesc acum în Cernăuți.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO