Putin: Sugestiile că statul rus are legătură cu atacurile cibernetice din SUA sunt absurde
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că sugestiile că statul rus are legătură cu atacurile cibernetice de tip ransomware care au avut loc în Statele Unite sunt absurd.
De asemenea, președintele rus consideră că acuzațiile sunt o încercare de a stârni probleme înaintea summitului din această lună cu preşedintele american Joe Biden, transmite Reuters.
Un atac din această săptămână împotriva fabricilor din SUA ale companiei braziliene de ambalare a cărnii JBS a fost al treilea atac cibernetic de tip ransomware de când Biden a fost învestit în funcţie în ianuarie, conform News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
JBS a informat Casa Albă că atacul ar proveni de la un grup infracţional din Rusia.
Casa Albă a anunţat miercuri că Biden, care se va întâlni cu Putin la Geneva, pe 16 iunie, va discuta cu liderul rus despre atacurile hackerilor, pentru a vedea ce poate face Moscova pentru a le preveni.
Oficialii americani au afirmat că posibilii vinovaţi de atacurile cibernetice sunt bande de infractori din Europa de Est sau Rusia.
Dar criticii Kremlinului au sugerat că vinovat ar fi chiar statul rus, afirmând că trebuie să fi avut cunoştinţă despre atacuri şi poate că le-au şi coordonat.
Putin a declarat televiziunii ruse de stat TV Channel One, pe marginea Forumului Economic de la St Petersburg, că ideea implicării statului rus este absurdă.
”Este un nonsens, este amuzant. Este absurd să acuzi Rusia de acest lucru”, a spus Putin.
El a spus că este încurajat, totuşi, de ceea ce a spus că sunt eforturile unor persoane din Statele Unite de a pune la îndoială fondul acestor acuzaţii şi a încerca să afle ce se întâmplă cu adevărat.
"Slavă Domnului că există oameni cu bun simţ care îşi pun (ei înşişi) această întrebare şi pun întrebarea celor care încearcă să provoace un nou conflict înainte de întâlnirea noastră cu Biden", a spus Putin.
Lăudându-l pe Biden ca fiind un politician cu experienţă, Putin a spus că se aşteaptă ca summitul de la Geneva să se desfăşoare într-o atmosferă pozitivă, dar nu a anticipat niciun progres.
Întâlnirea ar fi mai mult o încercare de a trasa o cale pentru a restabili legăturile dificile între SUA şi Rusia, care sunt tensionate din multiple motive, de la încarcerarea de către Rusia a criticului Kremlinului Alexei Navalnîi până la conflictele din Ucraina şi Siria, a spus el.
Vineri, mai devreme, Putin a declarat la forum că Statele Unite încearcă în mod deschis să împiedice dezvoltarea Rusiei şi a acuzat Washingtonul că foloseşte dolarul ca instrument de concurenţă economică şi politică.
"Nu avem niciun dezacord cu Statele Unite. Ei au doar un motiv de dezacord - vor să ne împiedice dezvoltarea, vorbesc despre asta public", a spus Putin.