Putin pare să dea înapoi de la discursurile agresive. Ce a spus despre armele nucleare ale Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

Cu aprobarea președintelui Biden, baschetbalista americană Brittney Griner, deținută din februarie la Moscova, a fost eliberată la schimb cu „negustorul morții”, traficantul de arme rus Viktor Bout, închis de 12 ani în Statele Unite.

Pe de altă parte Kremlinul, care acuză bombardamente ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, a propus o zonă de siguranță acolo. „Nu suntem nebuni, nu vom folosi primii armele nucleare”, a spus chiar Vladimir Putin.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Referitor la amenințarea unui război nuclear, riscul este în creștere. Însă, în nicio circumstanță, Rusia nu va fi prima care va lovi. Cu toate acestea, strategia noastră este să luăm în considerare armele nucleare, iar acestea sunt arme de distrugere în masă, pe care le avem ca măsură de protecție”.

Într-un discurs atent calculat, citind de pe foi, Putin a vorbit din nou despre armele nucleare ale Rusiei, părând să mai dea înapoi într-o anumită măsură de la discursurile agresive anterioare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Nu am înebunit, suntem conștienți ce reprezintă armele nucleare. Avem aceste mijloace, într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă putere nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să fluturăm aceste arme prin toată lumea ca un brici”.

Citește și
vladimir putin, avion
Planul de scăpare al lui Putin, divulgat. Unde va fugi liderul rus în cazul în care pierde războiul din Ucraina
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Un război nuclear este ceva care nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat. Considerăm că orice altă retorică, fie că este vorba de zăngănitul sabiei nucleare, sau chiar de ridicarea spectrului utilizării armelor nucleare tactice, este ceva iresponsabil. Este periculos”.

Riscul ca Putin să folosească arme nucleare ca parte a războiului său din Ucraina a scăzut ca răspuns la presiunea internațională, a declarat, la rândul său, cancelarul german Olaf Scholz.

Între timp, 10 oameni, cel puțin, au murit și mulți altii au fost răniți după un atac rusesc cu rachete într-un oraș din estul Ucrainei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Armata rusă a lovit Kurahovo, foarte brutal, absolut calculat. Asupra unor oameni pașnici. Oameni obișnuiți. Au lovit în piață, un lift, benzinarie, o stație de autobuz, un bloc de locuințe”.

Rușii lovesc mereu și infrastructura energetică a Ucrainei. Până acum, în valuri succesive, au cazut peste 1.000 de rachete și proiectile, conform unui oficial de la Kiev.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Sunt 10 luni de când a început războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care este un eșec strategic pentru Rusia. Iar ceea ce face Rusia în acest moment este să încerce să atace infrastructura energetică din Ucraina, să stingă luminile, să oprească apa, să reduca sursele de încălzire ale ucrainenilor chiar în prag de iarnă”.

Sub amenințarea constantă a penelor de curent, spitalele fac față cu greu numărului mare de răniți, atât din rândul civililor cât și a soldaților de pe front.

Cei mai mulți dintre soldații, aduși la un spital din Kramatorsk, vin de pe frontul din Bahmut, unde acum se duc cele mai grele lupte.

Reporter: Cum ai descrie bătălia pentru Bahmut?

Soldat: Ca în Primul Război Mondial. Tranșee, noroi și sânge, mult noroi și artilerie. Războiul se duce în tranșee. Ca în Primul și Al Doilea Război Mondial. Ceva de genul Verdun, Somme, cam așa ceva.

Dacă - așa cum cred oficialii occidentali - Putin plănuise inițial o victorie rapidă în Ucraina, acum admite că războiul ar putea fi un proces îndelungat. Dar spune că rezultatele sunt deja semnificative, invocând noile teritorii pe care Rusia pretinde că le-a anexat, după așa-zise referendumuri, chiar dacă nu le controlează în totalitate.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Ați menționat că au apărut noi teritorii. Acesta este un rezultat major pentru Rusia, este o chestiune serioasă. Trebuie subliniat, Marea Azov a devenit o mare interioară a Rusiei. Acesta este un lucru serios. Petru cel Mare a luptat pentru a avea ieșire la Marea Azov”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Știți că există teritorii ocupate în mai multe regiuni noi ale Federației Ruse care trebuie eliberate”.

Între timp, trupele ruse iau parte la exerciții tactice în Belarus, stârnind temeri că Moscova își presează aliatul să-și sporească implicarea în războiul din Ucraina. Președintele Alexandr Lukașenko insistă că Belarusul nu va intra în conflict, dar a ordonat trupelor sale să se desfășoare alături de forțele ruse în apropierea graniței cu Ucraina. Invocând ceea ce numește amenințările din partea Kievului și Occidentului.

Pe de altă parte, Rusia a anunțat eliberarea baschetbalistei Brittney Griner, arestată încă din februarie pe aeroport, la Moscova, după ce în bagajele ei a fost găsită o cantitate foarte mică de ulei de canabis.

Joe Biden, președintele SUA: „Acum câteva momente, din Biroul Oval, am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranță, se află în avion, în drum spre casă. După luni cât a fost deținută în Rusia, în circumstanțe intolerabile”.

La schimb, a fost dat cel supranumit negustorul morții, infamul traficant de arme Viktor Bout, deținut într-o închisoare din America de 12 ani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Primele reacții după ce România nu a fost primită în Schengen. Ciolacu: Este un cadou gratuit pentru Vladimir Putin
Primele reacții după ce România nu a fost primită în Schengen. Ciolacu: Este un cadou gratuit pentru Vladimir Putin

Au început să apară primele reacții după ce Austria și Olanda au blocat aderarea României la Zona Schengen. 

Planul de scăpare al lui Putin, divulgat. Unde va fugi liderul rus în cazul în care pierde războiul din Ucraina
Planul de scăpare al lui Putin, divulgat. Unde va fugi liderul rus în cazul în care pierde războiul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin are un plan de evadare în cazul în care Rusia pierde războiul pe care l-a început în Ucraina în februarie, susține un fost redactor de discursuri al liderului de la Kremlin.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.