Putin: “Moscova nu a început încă treabă serioasă în Ucraina”. Blinken a inițiat un boicot față de Lavrov la summitul G20
"Moscova nici nu a început încă treabă serioasă în Ucraina". Este ameninţarea lui Vladimir Putin, într-unul dintre cele mai virulente discursuri din ultimele luni.
"Kievul ar trebui să accepte rapid condițiile Moscovei ori să se pregătească pentru ce este mai rău", a continuat președintele rus.
Pe de altă parte, ministrul său de Externe a plecat furios de la summitul G-20 din Indonezia, nemulţumit că liderii occidentali vorbesc la reuniune despre invazia rusă în Ucraina, în loc să se concentreze asupra economiei mondiale. Rusia a auzit un "cor de apeluri ale lumii întregi" pentru a pune capăt războiului, susține secretarul de stat american Antony Blinken.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unui diplomat occidental prezent, Serghei Lavrov ar fi ieșit de cel puțin de două ori din sală, odată când omologul său german Annalena Baerbock, a vorbit, în sesiunea de deschidere, și apoi înainte de intervenția prin video conferință a ministrulului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.
Serghei Lavrov: “Agresori, invadatori, ocupanți. Am auzit multe cuvinte azi și toată lumea ne cere nouă să oprim această operațiune și să ajungem la o soluție pașnică. Dacă este să vorbim despre negocierea păcii, negocierile au fost oprite de Ucraina”.
La summitul G20, de la Bali s-a renunţat la tradiţionala fotografie de grup pentru că mai mulți miniștri occidentali au refuzat să stea alături de Serghei Lavrov. Secretarul de stat american, Anthony Blinken, ar fi cel care a iniţiat boicotul.
Serghei Lavrov: “În privința întrevederilor cu mine și declarațiilor de refuzare a fotografiei de grup cu mine, eu nu invit pe nimeni să facem poze și nu invit pe nimeni în general. Eu am fost invitat de Indonezia”.
Însă Blinken i s-a adresat lui Lavrov în timpul discuţiilor, în spatele uşilor închise, cerând că Moscova să permită livrările de cereale din Ucraina. "Mă adresez colegilor noştri ruşi: Ucraina nu este ţara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru. De ce blocaţi porturile?”, i-ar fi spus Blinken lui Lavrov, cu care a refuzat să aibă o întrevedere separată.
Serghei Lavrov a respins criticile "susținute" ale Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, reproșându-le adversarilor Rusiei că au pierdut şansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale.
Între timp, provocator şi ameninţător, Vladimir Putin a dezlănţuit o tiradă împotriva Occidentului, la o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus.
Putin: Pe masura ce conflictul se prelungește, va fi mai tot mai dificil pentru ei să ajungă la o înțelegere cu noi
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Auzim că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce pot să spun? Să încerce! S-a tot spus că Occidentul vrea să lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Este o tragedie pentru poporul ucrainean, dar se pare că totul se îndreaptă în această direcție. Toată lumea trebuie să știe că încă n-am început treaba serioasă în Ucraina. În același timp, nu refuzăm negocierile de pace, dar cei care le refuză ar trebui să știe că, pe masura ce conflictul se prelungește, va fi mai tot mai dificil pentru ei să ajungă la o înțelegere cu noi”.
Declaraţiile survin în contextul în care Statele Unite şi ţările europene şi-au accelerat în ultimele săptămâni livrările de arme către Kiev, ca să frâneze avansul trupelor ruse în estul Ucrainei.
Vladimir Putin: “Auzim astăzi ca noi (ruşii) am declanşat războiul din Donbas. Nu e adevărat, războiul a fost provocat de aşa-zisul ‘Occident unit’. A început prin organizarea şi sprijinirea loviturii de stat anti-constitutionale din 2014 şi, apoi, încurajând şi justificând genocidul împotriva locuitorilor din Donbas. Occidentul este instigatorul direct, este vinovatul pentru ce se întâmplă astăzi”.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Occidentalii trebuie să se înțeleagă că acest proces nu mai poate fi oprit. Cursul istoriei este de neoprit, iar încercările Occidentului de a impune versiunea sa de ordine globală sunt sortite eșecului”.
Folosind o retorică ce aminteşte de cea a liderilor sovietici din timpul Războiului Rece, Putin a denunţat, de asemenea, "liberalismul totalitar" occidental.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Occidentul ar trebui să înțeleagă că deja a pierdut, a pierdut încă de la începutul operațiunii noastre militare, care semnifică o ruptură radicală de ordinea mondială institutită de americani. Acesta e începutul tranziției de la americanismul egocentrist și liberal-globalizant către o lume cu adevărat multipolară”.
Războiul nu le dă niciun răgaz ucrainenilor
Cel puţin trei oameni au murit, joi seara, şi alţi cinci au fost răniţi în urma bombardamentelor într-un cartier din Harkov.
“-Tata, n-avem ce face. A murit. Ridică-te!
-Nu-nţelegi?
-Ce nu înţeleg. E mama mea! Te rog, tata, te rog!
-Hai, tata!
-Nu pot să plec de aici.
-Uite, eşti plin de sânge”.
Atacul ar fi fost efectuat cu sisteme lansatoare de rachete multiple Uragan şi proiectile explozive.
Localnic: “De ce ucid oameni?? E groaznic. M-am săturat! În fiecare noapte ne trezim de 10 ori şi aşteptam să înceapă bombardamentele. Ce fac nenorociţii ăştia? Ce ţintesc aici, în blocuri de locuinţe??”.
Şi în Kramatorsk, oraş din regiunea Donetzk, ruşii au bombardat un bloc de locuințe.