Putin, infuriat de întrebările jurnaliștilor despre invadare Ucrainei: Extinderea NATO spre Est este inacceptabilă
“Rusia ar prefera să nu aibă un conflict cu Ucraina" a spus preşedintele Vladimir Putin la tradiţionala conferinţă de presă, pe care a ţinut-o, în faţa a sute de jurnalişti din ţară şi din străinătate.
Dar a ţinut să facă şi o precizare: "Viitoarele acțiuni, ale Rusiei vor depinde de asigurarea, propriei securități fără condiții, iar Occidentul trebuie, să ne ofere garanții în acest sens, acum".
Diana Magnay, Sky News: “Puteţi garanta necondiţionat că nu veţi invada Ucraina sau altă ţară suverană, sau puteţi să ne spuneţi dacă asta depinde de negocieri...”
Putin: “Acţiunile noastre nu vor depinde de negocieri, vor depinde de respectarea necondiţionată a cerinţelor Rusiei pentru securitatea sa, astăzi şi într-un context istoric. În acest sens am făcut cunoscut, în mod clar, că orice extindere NATO spre Est este inacceptabilă, nu este nimic ambiguu aici...Nu noi suntem cei care ne instalăm rachetele la graniţa cu Statele Unite. Pe de altă parte, Statele Unite desfăşoară rachete aproape de căminul nostru, în pragul casei noastre. ‘Niciun centimetru către est.’ Asta garanta NATO în 1990. Şi ce a urmat? Ne-au păcălit! Am văzut deja cinci valuri ale extinderii NATO către est. Acum. România, Polonia sunt în NATO şi au desfăşurat sisteme de rachete ofensive, acolo. Voi ne cereţi nouă, acum, garanţii. Voi trebuie să ne daţi nouă garanţii! De voi depinde, şi trebuie să faceţi asta imediat, chiar acum!”.
Preşedintele rus s-a înfierbântat la întrebările puse de jurnalista de la Sky News. Totuşi, după această tiradă, a adoptat un ton mai împăciuitor.
Putin: “Mingea este în terenul Occidentului. Dar aş vrea să reamarc că, în general, am văzut o reacţie pozitivă la propunerile noastre de securitate. Partenerii noştri americani ne-au spus că sunt gata să înceapă discuţiile la negocierile de luna viitoare, de la Geneva”.
Potrivit Kievului şi Capitalelor occidentale, Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa Ucrainei. Şi nu mai departe de zilele trecute, liderul de la Kremlin ameninţa cu ... "măsuri de răspuns militaro-tehnice adecvate", dacă continuă ceea ce Putin numeşte "linia agresiva a Occidentului".
Pe de alta parte, vin totuşi semne incurajatoare de pe frontul conflictului din estul Ucrainei, cu separatiştii pro-ruşi. Rusia şi Ucraina au căzut de acord să reinstituie un acord de incetarea a focului din 2020, mediat de Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Ruropa. "Ar trebui să avem sărbători paşnice", a reacţionat un înalt oficial de la Kiev, care speră ca armistiţiul să fie un pas pe calea detensionării situaţiei de la graniţa Ucrainei.