Putin încearcă să convingă lumea de eficacitatea vaccinului rusesc împotriva Covid-19. ”Fiica mea a fost deja vaccinată”
Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia a realizat primul vaccin din lume împotriva Covid-19, iar unul dintre pacienți a fost chiar una dintre fiicele sale.
Ca să dea și mai multă greutate anunțului făcut într-o video-conferință cu Guvernul transmisă în direct de televiziunile rusești liderul de la Kremlin a precizat că una dintre fiicele lui a fost deja vaccinată.
Numeroși cercetători străini, dar și Organizația Mondială a Sănătății, și-au exprimat rezervele față de rapiditatea cu care a fost obținut serul.
Vladimir Putin: ”Vaccinul oferă imunitate de durată. Sunt încredințat personal de siguranța vaccinului pentru că una dintre fiicele mele a fost deja vaccinată, într-un fel a luat parte la faza experimentală. După prima doză a făcut febră de 38 de grade Celsius, a doua zi doar 37 și apoi n-a mai avut nimic. Și a doua doza i-a dat o ușoară febrilitate temporară. Se simte foarte bine. Rezultatele sunt bune”.
Vaccinul realizat de centrul Gamaleia a fost dezvoltat în colaborare cu Ministerul rus al Apărării.
Serul este pe bază de vector viral, adică folosește ca suport un alt virus, transformat și adaptat pentru a lupta cu SARS-COV2.
Rușii nu au prezentat un studiu detaliat al rezultatelor studiilor clinice
Cercetătorii de la centrul Gamaleia au fost criticați după ce s-au injectat personal cu prototipul vaccinului, o procedură care ocolește protocoalele obișnuite și are ca scop accelerarea procesului științific.
Până în prezent, Rusia nu a publicat vreun studiu detaliat al rezultatelor testelor clinice făcute.
Organizația Mondială a Sănătății a cerut apăsat Rusiei să respecte protocoalele și reglementările în vigoare în dezvoltarea și producerea vaccinurilor.
După anunțul de marți, OMS și-a reiterat rezervele, avertizând că "nu sunt acceptabile compromisuri față de siguranță".
Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate recent de OMS ca fiind "avansate în procesul testelor clinice".
Dintre acestea, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane şi unul este realizat în colaborare cu Universitatea Oxford.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vaccin, coronavirus, vladimir putin, fiica,
Dată publicare:
11-08-2020 19:37