Putin, discurs în Crimeea: ”Ați restabilit dreptatea istorică”
”Prin decizia voastră, aţi restabilit dreptatea istorică, ruptă în epoca sovietică”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa simpatizanţilor săi la Sevastopol, în Crimeea, la un concert în susţinerea sa, relatează AFP.
În epoca sovietică, Crimeea a fost retrasă din punct de vedere administrativ din Rusia şi dată Ucrainei.
Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat miercuri restabilirea ”dreptăţii istorice”, cu patru zile înaintea marcării a patru ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, catalogând acest eveniment un exemplu de ”adevărată democraţie”, scrie news.ro.
Alegeri prezidenţiale ruse au loc duminică, exact în ziua în care Rusia va marca patru ani de la anexarea Crimeei, aprobată în martie 2014 de populaţia acestei peninsule ucrainene majoritar rusofone, într-un referendum nerecunoscut de către comunitatea internaţională.
”Prin decizia voastră, voi aţi arătat lumii întregi ceea ce este o adevărată şi nu o falsă democraţie, aţi venit la referendum, aţi luat decizia şi aţi votat pentru viitorul vostru şial copiilor voştri”, a lansat Putin.
Mai sunt ”încă multe de făcut în vederea dezvoltării Crimeei şi Sevastopolului”, portul de ataş al Flotei ruse la marea Neagră, a recunoscut el.
”Însă noi o facem, noi vom continua să o facem şi noi vom face absolut totul, pentru că, atunci când suntem uniţi, suntem o mare forţă capabilă să rezolve problemele cele mai dificile”, a dat asigurări preşedintele rus.
Denunţată de Kiev şi Occident, dar salutată de majoritatea ruşilor, anexarea Crimeei se află la originea sancţiunilor dure americane şi americane impuse Rusiei din 2014.
Putin a îndepărtat deja orice perspectivă a retrocedării Peninsulei Crimeea Ucrainei, într-un film al postului de televiziune Rusia-1 difuzat duminică pe reţelele de socializare ruse Vkontakte şi Odnoklasniki.
Creditat cu aproximativ 70% din intenţiile de vot de ultimele sondaje, Vladimir Putin ar urma să fie ales fără vreo surpriză în al patrulea mandat, care-l va ţine la putere până în 2024.
Reacția SUA
La Washington, Departamentul american de Stat a reacţionat imediat contestând din nou respectivul referendum "nelegitim".
"Locuitorii Crimeii au fost obligaţi să voteze sub supravegherea militarilor ruşi puternic înarmaţi. Afirmaţiile Rusiei conform cărora ucrainenii au făcut o alegere liberă în cursul acestui simulacru de "referendum" nu au avut niciodată nicio credibilitate", a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.
"În cursul ultimilor patru ani, Rusia a dus o campanie de constrângere şi de violenţă împotriva tuturor celor care se opun tentativei sale de anexare", a adăugat aceasta.
În comunicatul său, Statele Unite reafirmă că "Crimeea face parte din Ucraina" şi că sancţiunile americane impuse după anexarea acestui teritoriu de către Moscova "vor rămâne în vigoare atât timp cât Rusia nu va ceda Ucrainei controlul peninsulei".