Putin asistă la exerciţiul militar Zapad, care simulează un război cu NATO
Preşedintele rus Vladimir Putin asistă luni la manevrele militare comune cu Belarusul Zapad 2017, care îngrijorează ţările din regiune.
Însoţit de ministrul Apărării Serghei Şoigu, Putin a asistat luni la exerciţiile Zapad (Vest, în rusă) la poligonul Lujchi, în vestul Rusiei, la doar 100 de kilometri est de frontiera cu Estonia. Newsweek scrie că liderul de la Kremlin nu va asista, astfel, la primul contact al preşedintelui american Donald Trump cu ONU.
Oficial, 12.700 de militari, dintre care peste 7.000 din Belarus, ar urma să participe la exerciţiul Zapad-2017 (“Vest-2017”) care se va desfăşura între 14 şi 20 septembrie. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că în cadrul manevrelor vor fi desfăşurate 70 de avioane şi elicoptere, 250 de tancuri, 200 de piese de artilerie şi 10 nave de război. În plus, la exerciţiu va participa un număr neprecizat de unităţi ale Ministerului de Interne, FSB, Gărzii Naţionale şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Analiştii occidentali, dar şi guvernele statelor NATO aflate la graniţa cu Rusia (Polonia şi ţările baltice), se tem însă că e vorba de o mobilizare mult mai amplă, mergând până la 100.000 de militari. Scenariile cele mai optimiste vorbesc despre testarea capacităţii de reacţie a Rusiei în cazul unui conflict armat cu NATO iar cele mai pesimiste, despre preludiul unei invazii. Alerta a fost lansată de generalul Philip Breedlove, fostul şef al forţelor americane din Europa, care a spus că, potrivit informaţiilor sale, ruşii au mobilizat de 83 de ori mai multe vagoane de tren ca la precedentul exerciţiu Zapad, cel din 2013, la care participaseră circa 10.000 de militari.
De asemenea, există temeri că exerciţiul ar putea include şi o componentă nucleară, dat fiind că în ultima perioadă Kremlinul a făcut eforturi pentru integrarea forţelor sale convenţionale şi nucleare.
Ca urmare, Alianţa a cerut monitorizarea exerciţiului militar - cerere respinsă de Moscova care susţine că, potrivit regulilor OSCE, aceasta nu e obligatorie în cazul manevrelor cu mai puţin de 13.000 de militari, adică peste cifra oficial declarată pentru Zapad -2017.