Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, despre președintele Serbiei: Ar trebui să stea ca Sharon Stone în fața lui Trump

Aleksandar Vucic
Getty

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat duminică Moscova că s-a coborât până la „primitivism şi vulgaritate” într-un atac la adresa sa.

Reacția sa vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, afirmase, într-o postare pe Facebook, că la întâlnirea de la Casa Albă de săptămâna trecută s-ar fi aşezat mai bine în faţa preşedintelui american Donald Trump în celebra poziţie a actriţei Sharon Stone din filmul ''Basic Instinct'', relatează Reuters şi postul de radio Eho Moskvî pe pagina sa electronică.

Serbia este aliatul cel mai apropiat al Moscovei în Balcani, dar preşedintele Aleksandar Vucic irită de multă vreme Rusia prin încercările sale de a căuta relaţii mai bune cu Occidentul, notează Reuters.

El a făcut un pas în această direcţie săptămâna trecută, când s-a deplasat la Washington şi a semnat vineri un acord de îmbunătăţire a relaţiilor economice cu Kosovo, provincie sârbă care şi-a autoproclamat independenţa în 2008, pe care Belgradul şi Moscova nu o recunosc. Semnarea documentului a avut loc la Casa Albă, după discuţii între Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti, sub auspiciile SUA.

Într-un comentariu la discuţiile sârbo-kosovare de la Casa Albă, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a publicat o fotografie pe Facebook în care apare Vucic în timpul întâlnirii cu Donald Trump aşezat pe un scaun la o distanţă apreciabilă în faţa preşedintelui american, completând-o cu o imagine a actriţei Sheron Stone în celebrul film din 1992 'Basic Instinct', în timpul unui interogatoriu la poliţie.

Citește și
Frontiera Serbia
Serbia cere test PCR negativ la intrarea în ţară pentru români
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

'Dacă sunteţi invitat la Casa Albă, iar scaunul pe care staţi a fost pus în aşa fel încât pare că vă aflaţi la un interogatoriu, ar trebui să staţi ca în poza numărul 2. Oricine aţi fi. Credeţi-mă', a scris Zaharova.

Într-o reacţie televizată de la Bruxelles, Vucic a declarat: 'Maria Zaharova vorbeşte în cele mai multe cazuri despre ea însăşi, iar primitivismul şi vulgaritatea pe care a arătat-o vorbeşte despre ea şi, pentru Dumnezeu, despre cei care au plasat-o pe ea acolo'.

Directorul Biroului pentru Kosovo-Metohija, Marko Djuric, din cadrul guvernului sârb, a afirmat la rândul său într-o postare duminică pe Twitter că 'preşedintele (Vucic) nu a spus niciodată un cuvânt rău despre Rusia, nici chiar în acel loc (la Casa Albă). 'Acest preşedinte (sârb) a stat în anticamera preşedintelui rus (Vladimir Putin) şi câte o oră şi jumătate aşteptând să fie primit (...). Nu vă voi permite să atacaţi în acest fel Serbia mândră. Să vă fie ruşine!', a afirmat Marko Djuric, a cărui declaraţie a fost pe larg comentată în blogosfera din Serbia, potrivit Eho Moskvî.

Mai calm, ministrul apărării sârb Aleksandar Vulin a opinat într-un comunicat: 'Astăzi, inamicii Serbiei şi Rusiei se bucură de răutatea meschină a lui Zaharova'.

Maria Zaharova şi-a actualizat postarea duminică, cerându-şi scuze şi spunând că afirmaţiile sale au fost înţelese greşit.

Într-o încercare de a opri în faşă un potenţial incident diplomatic, ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a telefonat duminică după-amiază preşedintelui Serbiei, au confirmat Moscova şi Belgradul. 'Interlocutorii au constatat că relaţiile dintre Serbia şi Rusia sunt sincer prieteneşti. Ei şi-au reiterat totodată voinţa de a continua să lucreze la implementarea proiectelor comune şi de a se sprijini reciproc pe plan internaţional', a transmis agenţia de presă rusă oficială TASS.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Încă o țară europeană impune restricții pentru români. Cum pot evita testul de Covid-19
Încă o țară europeană impune restricții pentru români. Cum pot evita testul de Covid-19

MAE a anunţat că, din 20 august tranzitul persoanelor care călătoresc din România, Bulgaria, Croaţia sau Macedonia de Nord şi care nu depăşeşte o durată de 12 ore este permis fără obligativitatea prezentării unui test negativ de Covid-19.

Serbia cere test PCR negativ la intrarea în ţară pentru români
Serbia cere test PCR negativ la intrarea în ţară pentru români

Cetăţenii străini care sosesc în Serbia din mai multe ţări vecine, respectiv România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord, vor trebui să prezinte un test negativ pentru coronavirus, au anunţat vineri autorităţile de la Belgrad, transmite agenţia DPA.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.