Protestele violente anti-imigranți au cuprins aproape toată Anglia. Premierul susține că sunt huliganisme de extremă-dreapta
Cel puțin 400 de persoane au fost reținute după patru zile de proteste anti-imigrație, în mai multe orașe din Marea Britanie.
„Ne asigurăm că vor fi mai multe instanțe, pregătite să le judece faptele”, a avertizat ministrul de Interne. Potrivit presei londoneze, manifestanții reprezintă un amestec de activiști de extremă dreaptă și bătăuși, cu toții înclinați să asocieze costul vieții tot mai ridicat cu imigrația.
În orașelul Rotherham, din centrul Angliei, sute de protestatari au luat cu asalt un hotel unde erau găzduiți imigranți. Au fost evacuați fără ca vreun angajat ori solicitant de azil să fie rănit. În schimb, zece scutieri au ajuns la spital cu fracturi, după ce indivizi violenți i-au atacat.
În orășelul Bolton, poliția a intervenit pentru a despărți un mars anti-imigrație de un grup de bărbați cu fețele acoperite care scandau „Allah e mare!”. Polițiștii și jurnaliștii au fost prinși la mijloc.
Pe coasta de est a Angliei, în Middlesbrough, zeci de manifestanți au lansat sticle de bere, cărămizi și tomberoane spre forțele de ordine. Mulți au filmat cum protestatarii sparg vitrinele magazinelor sau ferestrele caselor.
Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „Să nu aveți nici cea mai mică îndoială că participanții la aceste violențe vor suporta rigorile legii. Poliția face arestări, vor fi formulate inculpări, urmate de condamnări. Vă garantez ca veți regreta că ați luat parte la aceste acte de dezordine, fie direct, fie incitându-i online pe alții s-o facă. Astea nu sunt proteste! Nu mă sfiesc să numesc aceste violențe ce sunt de fapt: huliganisme de extremă-dreapta”.
Autoritățile britanice au sporit măsurile de protecție.
Charlotte Leeming, jurnalist Sky News: „Manifestanții spun că poliția are standarde duble, că au fost ignorați și neglijați mult prea mulți ani. Sunt îngrijorați, spun ei, de creșterea violențelor cu arme albe. Vor să-și protejeze copiii și simt că autoritățile nu le oferă sprijin. Și ieșind în stradă, spun ei, vor fi auziți”.
Manifestațiile au izbucnit săptămâna trecută după înjunghierea mortală a trei fetițe, într-un club de dans din orașul Southport. Pe rețelele de socializare s-a răspândit teoria că atacatorul ar fi un solicitant de azil, chiar daca autoritatile au anuntat arestarea unui adolescent de 17 ani, cetățean britanic, născut în Anglia din părinți sosiți din Rwanda.