Protestele continuă în SUA. Cum arată, în interior, noua „Republică CHAZ”

×
Codul embed a fost copiat

În Atlanta, oamenii continuă să protesteze, cerând o schimbare a legilor justiţiei americane.

Demonstraţiile au escaladat din nou peste Ocean, după ce un alt bărbat de culoare a fost împuşcat recent de poliţişti, în parcarea unui restaurant de tip fast food.

Iar în Seattle, sute de oameni continuă să ocupe în mod abuziv un cartier din centrul oraşului, pe care l-au declarat drept „zonă autonomă”.

Oamenii continuă să iasă în număr mare pe străzile din Atlanta. Fac presiuni pentru schimbarea sistemului justiției penale şi a practicilor poliţiei. Au ales să protesteze după ce zilele trecute un alt afro-american, pe numele său Rayshard Brooks, a fost împuşcât mortal de un agent, după ce s-a opus arestării.

Tânărul adormise în maşină, blocând linia de servire drive-in a unui restaurant de tip fast food. După ce polițiștii l-au trezit, lucrurile au degenerat. Brooks a reuşit să îi ia unuia dintre agenți pistolul cu electroşocuri, iar acesta a ripostat, împuşcându-l de două ori. Gloanţele i-au fost fatale.

Citește și
proteste
Ce este CHAZ, cel mai nou ”teritoriu autonom” din SUA
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Justin Miller, avocatul familiei lui Rayshard Brooks: „Poliţiştii aveau la dispoziţie mai multe opţiuni în acel moment şi, pe măsură ce incidentul a escaladat, lucrurile puteau fi soluţionate diferit”.

Fratele lui George Floyd, afro-americanul a cărui moarte a declanşat, în ultimele săptămâni, un val de proteste, la nivel global, împotriva rasismului, spune că decesul lui Brooks este un alt exemplu că în justiţia americană lucrurile trebuie să se schimbe.

Philonise Floyd, fratele lui George Floyd: „După tot ce s-a întâmplat, oamenii au obosit. Ajunge! Vedem constant oameni care mor zilnic, oameni de culoare care mor”.

Agentul de poliție care l-a împușcat pe Brooks a fost destituit, iar celălat a fost suspendat, fără plata salariului, până la finalizarea anchetei. În plus, şefa departamentului local de poliţie a demisionat. Dar manifestanţîi nu se mulţumesc doar cu atât...

Manifestant: „Trebuie să-i tragem la răspundere și nu putem opri lupta. Suferim în urma celor întâmplate, dar nu ne putem da bătuţi”.

„Zona autonomă Capitol Hill”, în Seattle

 

 

Lucrurile nu par să se liniştească nici în Seattle. De câteva zile, un cartier al oraşului este ocupat abuziv de sute de localnici. În urmă unor proteste violente, demonstranții au organizat o tabără improvizată în jurul unei secții de poliție. Au numit-o „Zona autonomă Capitol Hill”, după numele cartierului respectiv. Pe scurt, CHAZ.

Dan Simon, reporter CNN: „Așa arată atunci când intri în "Chaz", vedeți aceste grafitti în spatele meu. S-ar putea să vă întâmpine un agent de securitate care să vă pună câteva întrebări, doar că să se asigure că nu sunteți o persoană care să provoace probleme”.

Agent de securitate: „Vrem să ne asigurăm că nu vor fi acte de violență comise împotriva oamenilor de culoare. De aceea suntem aici”.

Dan Simon, reporter CNN: „Apoi mai mergi 100 de metri și ești în "inima" acestei locații. Acesta este punctul central al zonei de ocupație. Secția de poliție din spatele meu, oamenii au pus diferite pancarte cu mesaje. Vin tot mai mulți oameni aici. Cum ați descrie "Chazul" și această ocupație?”
Manifestant: „E un lucru bun. Sunt foarte mulți oameni aici. Suntem ca o comunitate, vrem să promovăm o egalitatea în drepturi și să răspândim pacea”.

Dan Simon, reporter CNN: „Unul dintre lucrurile remarcabile legat de această ocupație este infrastructura. Oamenii sunt incredibil de bine aprovizionați, cât pentru o perioadă lungă”.

Dan Simon, reporter CNN: „Pe acest teren din spatele meu sunt foarte mulți oameni. Unii se relaxează, alții sunt la picnic sau fac ședințe de meditație. Nu prea pare a fi o imagine a anarhiei. Care sunt impresiile tale?”
Manifestant: „Pare că este un mod minunat de a protesta față de ce se întâmplă în jur. Este un moment revoluționar în istoria noastră. Cred că și copiii mei trebuie vadă ce se întâmplă. Oamenii par pașnici și totul e sub control”.

Dan Simon, reporter CNN: „Am văzut mai multe grupuri de oameni care au ținut tot felul de evenimente aici. În spatele meu, un grup de amerindieni care a pus în scenă o ceremonie cu tobe”.

Dan Simon, reporter CNN: „Dar credeți că totul e roz aici? Nu tocmai. Am văzut că mai ies din când în când scântei, mai ales când cineva încearcă să întrerupă o persoană care ține un discurs. În plus, unii oameni poartă arme în mod vizibil. Vă reamintesc că în statul Washingtonul portul de armă este legal”.

Manifestant: „Am doar câteva gloanțe în acest pistol, dar nu sunt pentru polițiști. Sunt cetățean american și războiul meu nu este cu poliția, este cu sistemul și cu lipsa de răspundere. Această armă este doar pentru protecție”.

În timp ce autoritățile încearcă să găsească o soluție pentru a ieși pașnic din acest impas, președintele Donald Trump îi numește „anarhiști” pe protestatari și a amenințat chiar cu o intervenție în forță.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Decizie istorică luată de Curtea Supremă a SUA în privința minorităților sexuale
Decizie istorică luată de Curtea Supremă a SUA în privința minorităților sexuale

Curtea Supremă a Statelor Unite a acordat luni o victorie minorităţilor sexuale.

Ce este CHAZ, cel mai nou ”teritoriu autonom” din SUA
Ce este CHAZ, cel mai nou ”teritoriu autonom” din SUA

Zona cunoscută actualmente sub numele de Chaz (Capitol Hill Autonomous Zone) este formată din șase cvartale aflate în jurul secției de poliție East Precinct din Seattle, devenită un câmp de luptă între protestatari și poliție în ultimele două săptămâni.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.