Ce este CHAZ, cel mai nou ”teritoriu autonom” din SUA

Ultima actualizare: 15-06-2020 13:03
proteste
AFP

Zona cunoscută actualmente sub numele de Chaz (Capitol Hill Autonomous Zone) este formată din șase cvartale aflate în jurul secției de poliție East Precinct din Seattle, devenită un câmp de luptă între protestatari și poliție în ultimele două săptămâni.

Ciocnirile zilnice dintre cele două tabere au făcut ca guvernatorul să trimită în zona Garda Națională, în timp ce primarul a impus restricții de circulație, scrie CNN.

La sfârsitul saptamânii trecute, poliția din Seattle a folosit gaze lacrimogene și grenade de tip flash pentru a dispersa protestatarii. Membrii Consiliului Local au criticat departamentul de poliție (SPD), acuzându-l de tactici agresive.

Luni, primărița a anunțat interzicerea, timp de 30 de zile, a folosirii de gaz lacrimogen CS și a ordonat înlăturarea baricadelor de lângă secția de poliție, iar clădirea a fost acoperită cu panouri de lemn. Polițiștii au abandonat secția luni seară, iar manifestanții au preluat controlul zonei și au ridicat baricade, unele inscripționate cu mesajul „People’s Republic of Capitol Hill,” împiedicând accesul vehiculelor.

Din acel moment, protestatarii au preluat controlul asupra zonei care se întinde pe aproximativ șase cvartale în Capitol Hill.
Capitol Hill este un cartier aflat la nord-est de centrul orașului Seattle și de faimoasa Pike Place Market. Cartierul este popular în rândul multor tineri rezidenți din oraș și găzduiește numeroase spații artistice, restaurante și Cal Anderson Park, numit astfel după primul legiuitor din Washington care și-a afișat în mod public homosexualitatea.

Mass-media locală a descris Chaz ca având o atmosferă asemănătoare unui festival, cu lecturi de poezie, muzică și seri de filme. Manifestanții oferă apă aromată gratuită, gustări, protecție solară și produse de igienizare a mâinilor. Sute de omeni se strâng în zona în fiecare zi. Cuvintele „Black Lives Matter” au fost vopsite pe caldarâm, iar multe magazine și restaurante din Chaz au fost inscripționate cu sloganuri anti-Trump, care critică rasismul și brutalitatea poliției.

Un mesaj scris pe secția de poliție abandonată afirmă că imobilul este „proprietatea oamenilor din Seattle”. Ziarul Seattle Times a relatat că unii protestatari speră să transforme clădirea într-un centru comunitar, în timp ce New York Times a scris despre Chaz: „Ceea ce a apărut este un experiment în viață fără poliție – parte festival de stradă, parte comună”. Zona funcționează cu „aprobarea tacită” a oficialilor locali.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO