Peste 100 de morți în urma protestelor din Iran. Se va organiza o acțiune proguvernamentală
În Iran continuă protestele violente provocate de un val de scumpiri care i-au afectat în primul rând pe şoferi.
Mai mult, incidentele au escaladat, iar forţele de ordine au început să tragă asupra manifestanţilor.
Imaginile video cu incidentele au ajuns în presa internaţională după ce guvernul de la Teheran a re-conectat ţara la internet, blocat aproape complet timp de cinci zile.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
În filmuleţele înregistrate pe străzile din mai multe oraşe iraniene pot fi observate forţe de ordine în civil în timp ce arestează protestatari în plină stradă.
Potrivit Amnesty Internațional, manifestaţiile s-au soldat până acum cu peste 100 de morţi.
Protestele de stradă au izbucnit în Iran după ce autorităţile au majorat cu peste 50% preţurile la combustibili, din cauza situaţiei precare în care a ajuns economia iraniană.
Manifestație proguvernamentală, organizată la Teheran
Manifestaţia proguvernamentală prevăzută pentru luni laTeheran va arăta lumii cine sunt "adevăraţii" iranieni, a anunțat Ministerul de Externe al Iranului, conform Agerpres.
"Le recomand (ţărilor străine) să urmărească marşurile de astăzi, ca să vadă cine sunt adevăraţii iranieni şi ce spun ei", a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE iranian Abbas Mousavi, potrivit televiziunii de stat.
"Suntem surprinşi că ministrul de externe al unei anumite ţări s-a coborât atât de jos încât să ceară să-i fie trimise înregistrări video cu bănci în flăcări", a adăugat Moussavi.
Protestele declanşate acum circa 10 zile după o decizie de creştere a preţurilor la combustibil s-au transformat într-un val de manifestaţii antiguvernamentale considerate cele mai violente de după "revoluţia verde" din 2009.
Cel puţin 100 de bănci şi alte clădiri au fost incendiate.
Iranul afirmă că protestele au fost alimentate de "bandiţi" aflaţi în legătură cu iranienii în exil şi cu "duşmanii străini" - SUA, Israelul şi Arabia Saudită.
"Recunoaştem dreptul la întrunire paşnică, dar situaţia este diferită în ce-i priveşte pe insurgenţi şi grupurile care primesc indicaţii din străinătate şi sunt înarmate", a mai spus Moussavi.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo le-a cerut pe Twitter protestatarilor din Iran să trimită în SUA fotografii sau filmări cu reprimarea protestelor, iar "SUA vor face publică şi vor condamna persecutarea protestatarilor".