Proiect de lege pentru desfiintarea Colegiului Electoral din SUA. "Este un sistem depasit si antidemocratic"

Donald Trump, Hillary Clinton

O senatoare democrata americana a depus marti un proiect de lege in vederea desfiintarii Colegiului Electoral prevazut de Constitutie

O senatoare democrata americana a depus marti un proiect de lege in vederea desfiintarii Colegiului Electoral prevazut de Constitutie, argumentand ca Donald Trump a fost ales presedinte in pofida faptului ca a obtinut mai putine voturi decat Hillary Clinton, relateaza AFP, preluat de news.ro.

"Acesta este singurul mandat din tara in care poti obtine mai multe voturi si pierde, cu toate acestea, presedintia", a declarat Barbara Boxer, o senatoare din California.

"Colegiul Electoral este un sistem depasit si antidemocratic care nu ne reflecta societatea moderna. El trebuie sa fie schimbat imediat. Toti americanii trebuie sa aiba garantia ca voturile lor conteaza", a subliniat ea.

De fapt, americanii au ales pe 8 noiembrie, stat cu stat, 538 de mari electori.

Citește și
Donald Trump
Declaratie surprinzatoare facuta de un lider ISIS despre Donald Trump. "Ura lui fata de musulmani ne face treaba mai usoara"
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut la Vama Veche: „Am o întrebare la care nu trebuie să-mi răspundeți mie: Ba, voi știți ce mai fac copiii voștri?”

In 48 dintre cele 50 de state americane, este suficient ca un candidat sa obtina cu un singur vot mai mult decat adversarul sau pentru a primi toti marii electori aflati in joc in statul respectiv, ceea ce distruge proportionalitatea rezultatelor. Prin acest joc de puzzle, Donald Trump a obtinut cel putin 290 de mari electori, in timp ce Hillary Clinton a obtinut 232.

Insa democrata a obtinut, in total, cu aproape un milion de sufragii mai mult decat republicanul, deoarece, spre exemplu, in California, scorul mare de la urne - 61% din voturile exprimate - nu i-au adus niciun alt mare elector in plus decat daca ar fi obtinut 51% din voturi.

In 2000, democratul Al Gore a castigat la randul sau votul popular, insa a pierdut alegerile in fata lui George W. Bush.

Victoria lui Donald Trump a relansat, astfel, critici vechi fata de acest sistem, prin care se cere instaurarea votului universal direct in alegerile prezidentiale din Statele Unite.

Peste 4,3 milioane de persoane au semnat o petitie, pe site-ul change.org, prin care le cer celor 538 de mari electori sa o aleaga pe Hillary Clinton - pe 19 decembrie -, cand voturile lor vor fi numarate in mod oficial.

Insa marii electori din 26 de state sunt obligati, prin lege, sa respecte verdictul urnelor, potrivit Arhivelor Nationale, si este extrem de rar ca ceilalti mari electori "sa nu se supuna". Sute de amendamente constitutionale au fost propuse de decenii, insa fara vreun rezultat.

Amendarea Constitutiei necesita acordul a doua treimi din voturile Congresului si ratificarea din partea a trei sferturi din state. Cel de al 45-lea presedinte american a criticat el insusi sistemul Colegiului Electoral in 2012, cand l-a catalogat drept o "catastrofa". Insa Trump si-a schimbat parerea marti.

Presedintele-ales a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca acest "Colegiu Electoral este de fapt genial, deoarece pune in joc toate statele, inclusiv pe cele mai mici. Campaniile sunt foarte diferite!".
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Avertismentul lui Obama pentru statele NATO dupa victoria lui Trump.
Avertismentul lui Obama pentru statele NATO dupa victoria lui Trump. "Daca Grecia poate, toate tarile pot"

Pe ultima suta de metri, Barack Obama ii pregateste pe liderii europeni pentru venirea lui Donald Trump la Casa Alba.

Declaratie surprinzatoare facuta de un lider ISIS despre Donald Trump.
Declaratie surprinzatoare facuta de un lider ISIS despre Donald Trump. "Ura lui fata de musulmani ne face treaba mai usoara"

Un lider ISIS a facut o declaratie surprinzatoare, sustinand faptul ca noul presedinte al Statelor Unite, Donald Trump, le va facilita gruparilor teroriste procesul de recrutare a unor noi membri.

Ce a discutat Barack Obama cu Donald Trump, in Biroul Oval.
Ce a discutat Barack Obama cu Donald Trump, in Biroul Oval. "Nu cred ca are o ideologie. E pragmatic"

Donald Trump trebuie sa ajunga si la americanii care nu l-au votat in urma cu o saptamana. De asemenea, trebuie sa-si faca o echipa buna, de care sa asculte.

Recomandări
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui
Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, într-un mesaj, că Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace.

Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”
Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”

Adversar notoriu al lui Donald Trump de mai mulţi ani, Robert De Niro l-a atacat din nou pe fostul preşedinte american într-un interviu.