Procesul unei aliate a lui Navalnîi, Ksenia Fadeieva, la Tomsk, unde opozantul a fost otrăvit cu noviciok în 2020, suspendat

Ksenia Fadeieva
Profimedia

Procesul unei aliate a opozantului rus Aleksei Navalnîi, Ksenia Fadeieva, în vârstă de 31 de ani, acuzată de ”înfiinţarea unei organizaţii extremiste”, a început luni la Tomsk, în Siberia, în contextul unei reprimări fără precedent în Rusia.

Audierea a fost rapid suspendată, relatează AFP, citează news.ro.

”Tribunalul Soveţki din Tomsk a început să examineze cazul Ksenia Fadeieva”, a declarat AFP, la telefon, o purtătoare de cuvânt a acestei instanţe judiciare, Larisa Markina.

La puţin timp după ce a început, audierea în care parchetul a citit actul acuzării a fost suspendată până marţi, pentru a permite unui nou avocat al lui Fadeieva să ia şa cunoştinţă dosarul - 90 de volume -, scrie presa locală.

Ksenia Fadeieva - acuzată de ”înfiinţarea unei organizaţii extremiste” şi ”participare la o organizaţie care aduce atingere drepturilor cetăţenilor” - este o fostă consilieră municipală, care a condus echipa lui Navalnîi în oraşul Tomask.

Citește și
Soția lui Navalnîi spune că a fost audiată la intrarea în Moldova și filată în Chișinău. ”Maia Sandu, de ce mă urmăriți?”
Un aliat al lui Navalnîi, condamnat la nouă ani de închisoare pentru "extremism"
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok la Tomsk în 2020, în timpul unei vizite de susţiunere, înaintea alegerilor, a colaboratorilor săi locali. Grav bolnav, el a fost transferat apoi la îngrijiri în Germania şi a fost arestat, încarcerat şi condamnat la închisoare după ce s-a întors în Rusia,

A fost acuzată de ”extremism” dar a refuzat să fugă în străinătate

Fadeieva a fost aleasă în 2020 în Consiliul Municipal din Tomsk, împreună cu alţi activişti independenţi din Siberia, un rar succes al opoziţiei ruse la acea vreme.

În 2021, echipele de campanie ale lui Navalnîi au fost declarate ”extremiste” de către autorităţi, iar simpatizanţii şi colaboratorii opozantului au fost expuşi riscului unor urmăriri penale.

Mulţi dintre ei au fugit din Rusia, însă Ksenia Fadeieva a refuzat să fugă şi a fost arestată în decembrie 2021 din cauză că a organizat un grup ”extremist”.

Procesul lui Fadeieva are loc după ce Aleksei Navalnîi a fost condamnat de ”extremism”, o condamnare pe care acesta a catalogat-o drept o tentativă a Kremlinului de a-i priva pe ruşi orice ”voinţă de a se opune” îna 18-a lună a ofensivei militare ruse în Ucraina.

În iunie, conducătorul cartierului general al opozantului din oraşul Ufa, în centrul Rusiei, a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”extremism”.

20.000 de ruși, arestați de propriul stat pentru că au vociferat împotriva politicii Kremlinului

O expertă contabilă, Lilia Ceanişeva, în vârstă de 41 de ani, a fost prima colanboratoare a lui Navalnîi judecată cu privire la înfiinţarea unei ”organizaţii extremiste”.

Ea şi-a părăsit locul de muncă şi s-a alăturat, în 2017, Fondului Luptei împotriva Corupţiei (FBK) al lui Navalnîi, şi a participat în mod activ la o mişcare de protest faţă de corupţie în regiunea sa.

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, aproape 20.000 de ruşi au fost arestaţi de la începutul Războiului din Ucraina, din cauză că au protestat faţă de politica Kremlinului.

Peste 670 de dosare penale au fost deschise împotriva unor disidenţi, potrivit ONG-ului.

Aproape toţi opozanţii importanţi ruşi se află după gratii - precum Vladimir Kara-Murza sau Ilia Iaşin - sau au fugit în străinătate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, în urma unor noi acuzații
Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, în urma unor noi acuzații

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a fost condamnat vineri la încă 19 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat pentru o serie de noi acuzaţii.

Un aliat al lui Navalnîi, condamnat la nouă ani de închisoare pentru
Un aliat al lui Navalnîi, condamnat la nouă ani de închisoare pentru "extremism"

Fostul coordonator al filialei de campanie din Barnaul (Siberia) a criticului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la nouă ani de închisoare în Rusia pentru participare la o "comunitate extremistă", scrie Reuters.

"Țara mea s-a prăbușit". Procurorii ruși cer 20 de ani de închisoare pentru Navalnîi, care este acuzat de extremism

Procurorii din Rusia au cerut o sentință de 20 de ani pentru disidentul Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare din 2021, pentru noi acuzații de extremism, a anunțat echipa de avocați a opozantului rus.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.