Problema cu care a început să se confrunte Croația din primele zile după aderarea la Schengen
Aderarea Croației la Schengen a făcut această țară mai atractivă pentru solicitanții de azil. În prima lună de când face parte din zona de liberă circulație Zagrebul a înregistrat o creștere dramatică a numărului de cereri de azil.
În luna ianuarie a acestui an, 1.390 de persoane au cerut azil în Croația. Este o creștere cu 600% față de cele 198 de cereri depuse în aceeași lună din 2022, potrivit directorului general adjunct al poliției croate, Zoran Ničeno, potrivit tportal.hr.
Croația a aderat la Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2023 - au fost eliminate toate controalele la frontierele terestre ale cu Slovenia şi Ungaria, precum şi cele maritime cu Italia. Pentru traficul aerian, controalele vor fi ridicate la 26 martie, când vor începe orele de zbor de vară.
Ničeno a explicat că presiunile migratorii apar și din cauza deschiderii de noi rute folosite de traficanți, în special peste râul Sava, lucru care se vede în numărul mare de persoane înecate.
El a adăugat că în luna ianuarie a acestui an au fost înregistrate cu aproape 60% mai puține persoane care au trecut ilegal granița în Croația, față de decembrie 2022.
De asemenea, au fost descoperite 34 de persoane împotriva cărora s-au inițiat proceduri pentru trafic de persoane, ceea ce reprezintă o creștere față de luna ianuarie a anului trecut.
Ničeno a mai spus că după eliminarea granițelor cu Slovenia și Ungaria, Ministerul de Interne croat va continua pregătirea ofițerilor săi și achiziția de echipamente.
De asemenea, au fost create echipe mobile formate din peste 1.000 de polițiști care să protejeze noua frontieră externă a zonei Schengen, prevenind contrabanda și alte infracțiuni transfrontaliere.