Prinţul saudit Al-Waleed a pierdut 1,2 miliarde în 2 zile în urma operaţiunii anti-corupţie
Averea prinţului saudit era estimată săptămâna trecută la 19 miliarde de dolari, incluzând acţiuni la Apple, Twitter, Citigroup.
Potrivit Bloomberg, averea prinţului Al-Waleed bin Talal a căzut de la 19 miliarde de dolari la 17,8 în numai 48 de ore, odată cu declanşarea operaţiunii anti-corupţie desfăşurată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Al-Waleed se numără între 11 prinţi, 4 miniştri şi zeci de actuali şi fşţti oficiali de rang înalt arestaţi din ordinul noului comitet anti-corupţie saudit, în baza unor acuzaţii neprecizate. Printre arestaţi s-ar număra alţi 3 miliardari.
Al-Waleed a fost un critic vocal al lui Donald Trump în timpul campaniei electorale de anul trecut. Ulterior, a încercat o reconciliere cu Trump, în urma victoriei acestuia în alegerile prezidenţiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În pofida faptului că Al-Waleed este al 50-lea cel mai bogat om din lume potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor, detaliile legate de averea sa trebuie culese din declaraţiile sale publice, site-ul companiei sale holding şi declaraţiile depuse la bursă de companii. Deseori tranzacţiile şi activele sale sunt mascate prin plasamente efectuate prin intermediul fondurilor de investiţii.
Cunoscut la nivel internaţional prin investiţii în companii precum Citigroup şi Apple, Al-Waleed, în vârstă de 62 de ani, nu a ezitat să îşi etaleze bogăţia. În 2007, miliardarul a cumpărat un avion A380 superjumbo, cu intenţia de a-l transforma ”într-un palat zburător”. În 2013, Al-Waleed a dat în judecată revista Forbes pentru că i-ar fi subevaluat averea, dar în 2015 a încheiat un acord pentru închiderea litigiului.
Compania de investiţii al lui Al-Waleed, Kingdon Holding, este listat la bursa din Arabia Saudită şi are o capitalizare de circa 35 de miliarde de dolari, acţiunile companiei coborând duminică cu 8%. Totuşi, detaliile referitoare la investiţii şi randamente sunt puţine.
Kingdom Holding deţine acţiuni la Citigroup din 1991, potrivit site-ului companiei, şi şi-a mărit participaţia în timpul prăbuşirii titlurilor băncii cu 98% în perioada crizei financiare din 2008-2009. Cea mai recentă declaraţie bursieră a Citigroup nu îl include pe Al-Waleed sau compania Kingdom Holding între cei doi investitori care deţin participaţii de peste 5%. Al-Waleed este un acţionar vocal, încurajând banca americană să îşi refacă afacerile în Arabia Saudită.
Al-Waleed a investit 300 de milioane de dolari în Twitter, pentru a obţine, potrivit site-ului Kingdom Holding, ”o poziţie substanţială” în operatorul uneia dintre cele mai puternice platforme de socializare. În prezent, Kingdom Holding deţine 4,9% din acţiunile Twitter, potrivit unei declaraţii depuse de compania americană al bursă, în februarie.
Al-Waleed a cumpărat şi 6,23 de milioane de acţiuni Apple, respectiv 5% din total, pentru 115,4 milioane de dolari, în 1997, într-o perioadă în care compania avea încă dificultăţi să se redreseze. El a păstrat acţiunile, iar între timp capitalizarea Apple a urcat la 900 de miliarde de dolari.
Sursa: Bloomberg
Etichete: arabia saudita, arest, top, coruptie, print, comisie, mohammed bin salman, al-waleed bin talal,
Dată publicare:
08-11-2017 12:10