Prinţul Hamza al Iordaniei afirmă că nu va da ascultare „ordinelor” armatei

Dată publicare: 05-04-2021 11:48
Dată actualizare: 05-04-2021 11:55


Regele Abdullah al II-lea (stânga) și prințul Hamza (mijloc)

Prinţul iordanian Hamza, acuzat că a complotat împotriva fratelui său vitreg, regele Abdullah al II-lea, a afirmat că nu va da ascultare ordinelor armatei de a nu comunica cu exteriorul după arestarea sa la domiciliu.

„Este sigur că nu voi asculta (ordinele şefului de Stat-Major, generalul Yussef Huneiti, n.r.) atunci când îmi spune că nu sunt autorizat să ies, să postez pe Twitter, să comunic cu oamenii şi că sunt autorizat doar să-mi văd familia”, spune prinţul Hamza, într-o înregistrare audio în care i se adresează prin telefon unui interlocutor, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Sâmbătă, generalul Huneiti s-a deplasat la reşedinţa prinţului Hamza pentru a-i cere să înceteze „toate mişcările şi activităţile vizând securitatea şi stabilitatea Iordaniei”, dar întâlnirea s-a desfăşurat rău, a indicat duminică vicepremierul Ayman Safadi.

„Am înregistrat toată conversaţia şi am distribuit-o (...) Acum aştept să văd ce se va întâmpla şi ce vor face ei. Eu nu vreau să fac nicio mişcare pentru că nu vreau să agravez situaţia”, a adăugat prinţul în materialul audio difuzat.

Hamza, fost prinţ moştenitor, a anunţat sâmbătă că se află „în arest la domiciliu” în palatul său din Amman, după ce a fost acuzat de armată de activităţi împotriva „securităţii regatului”.

Într-o înregistrare video transmisă BBC de avocatul său, prinţul Hamza a afirmat că şeful de Stat-Major al armatei a venit la domiciliul său pentru a-l anunţa că 'nu este autorizat să iasă din locuinţă'. Prinţul a negat că ar fi luat parte la un complot şi a acuzat autorităţile ţării sale de 'corupţie' şi 'incompetenţă'.

Potrivit vicepremierului Safadi, două personalităţi iordaniene, Bassem Awadallah şi Sherif Hassan bin Zaid, precum şi alte 14-16 persoane au fost arestate în urma acestei tentative de „destabilizare” a regatului.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO