Principalele măsuri luate în Europa în contextul pandemiei de coronavirus

coronavirus
Shutterstock

Agenţia France Presse a realizat miercuri un sumar al principalelor măsuri luate în Europa pentru limitarea pandemiei de coronavirus.

În Italia, ţara europeană cea mai afectată, celor 60 de milioane de locuitori li s-a recomandat să rămână acasă până în data de 3 aprilie. Sunt permise deplasările la serviciu, pentru îngrijiri medicale şi pentru cumpărarea de alimente.

România recomandă celor aproximativ un milion de cetăţeni care lucrează în Italia să nu vină în ţară pentru vacanţa de Paşte.

Cei care totuşi se întorc vor fi plasaţi în carantină. Austria îşi va repatria şi pune în carantină toţi cetăţenii aflaţi în Italia.

Autorităţile de la Viena au suspendat legăturile feroviare cu Italia şi le solicită certificate medicale celor întorşi din această ţară. Slovenia va aplica un filtru similar la frontiera cu Italia, care va rămâne totuşi deschisă.

Citește și
coronavirus
OMS a declarat oficial PANDEMIE de coronavirus

Mai multe companii aeriene şi ţări printre care Albania, Austria, Grecia, România, Spania şi Ungaria au întrerupt legăturile aeriene cu Italia.

În Slovacia, Croaţia şi Letonia, cei ce revin din principalele focare de infecţie trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de două săptămâni.

La Moscova s-a luat aceeaşi măsură, iar cei găsiţi vinovaţi de a fi provocat un deces prin nerespectarea carantinei sunt pasibili de pedepse cu închisoarea până la cinci ani.

Şcolile şi instituţiile de învăţământ superior sunt închise în Italia până în 3 aprilie, în Polonia şi Grecia până în 25 martie. Începând de miercuri, aceeaşi măsură se aplică şi în România, iar începând de joi - în Ucraina. În alte ţări, învăţământul a fost suspendat doar la nivel regional - în regiunea spaniolă Madrid, respectiv în cele mai afectate zone din Franţa.

Adunările de mai mult de 1000 de persoane au fost interzise în Belgia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Polonia, România şi în regiunile spaniole Madrid şi Catalonia. Austria şi Ungaria au instituit limita de 100 de persoane pentru adunările în spaţii închise, respectiv 500 în aer liber. Cehia a limitat şi adunările în aer liber la 100 de persoane. Italia şi Ciprul au interzis complet adunările.

Au fost anulate sau amânate numeroase manifestări culturale; muzeele sunt închise în Austria, Italia şi România. Campionatul italian de fotbal a fost suspendat, iar în Spania şi Franţa meciurile se joacă fără spectatori.

Danemarca şi Rusia recomandă evitarea transportului în comun la orele de vârf. În regiunea Madrid, metrourile, autobuzele şi trenurile suburbane vor fi dezinfectate zilnic.

Banca Angliei a redus dobânda de referinţă pentru a sprijini economia, la câteva zile după o decizie similară a Statelor Unite.

Guvernul de la Londra a alocat 30 de miliarde de lire pentru combaterea efectelor epidemiei. Italia a prevăzut în acelaşi scop 25 de miliarde de euro.

Uniunea Europeană ia în considerare crearea unui nou fond special. Tot pe plan economic, Franţa şi Germania au luat măsuri pentru facilitarea recurgerii la şomaj parţial. Austria a alocat 100 de milioane de euro pentru turism şi 10 milioane pentru IMM-uri.

Slovacia va acorda firmelor asistenţă în valoare de un miliard de euro, iar Grecia a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 15 milioane de euro.

În ceea ce priveşte oficialităţile, preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, şi preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, au intrat benevol în carantină timp de două săptămâni.

Organizaţia Mondială a Comerţului şi-a suspendat toate reuniunile până în 20 martie, după ce în rândul personalului din Geneva a fost depistat primul caz de infectare cu coronavirus. Marţi, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au participat la o reuniune extraordinară privind coronavirusul, desfăşurată sub formă de videoconferinţă.

Citește și...
Italia,
Italia, "închisă în casă" din cauza pandemiei de coronavirus. "În 2 săptămâni vedem efectele"

Numărul deceselor cauzate de epidemia de coronavirus în Italia a ajuns la 827, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 12.426. În aceste condiţii, premierul a anunţat noi măsuri.

OMS a declarat oficial PANDEMIE de coronavirus
OMS a declarat oficial PANDEMIE de coronavirus

Spania este a două ţară din Europa, după Italia, că număr de cazuri mortale de infectare cu coronavirus - 35. Este urmată de Franţa, cu 33 de decese şi peste 1.700 de îmbolnăviri.

LIVE UPDATE. 47 de cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri, o femeie de 63 de ani și un bărbat de 48 de ani
LIVE UPDATE. 47 de cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri, o femeie de 63 de ani și un bărbat de 48 de ani

Avem 47 de cazuri confirmate cu noul coronavirus în România - printre cei infectaţi cu Covid-19 fiind chiar şi un ofiţer SRI.

Recomandări
Doar un sfert dintre români sunt asigurați obligatoriu împotriva cutremurelor, deși este ieftin și riscă și amenzi
Doar un sfert dintre români sunt asigurați obligatoriu împotriva cutremurelor, deși este ieftin și riscă și amenzi

Marea majoritate a românilor nu și-au asigurat locuințele împotriva cutremurelor, deși asigurarea este obligatorie și ieftină, potrivit datelor PAID.

Ce a mai rămas din orașul turc Kahramanmaraș. Imagini de la fața locului, trimise de corespondenții Pro TV | VIDEO
Ce a mai rămas din orașul turc Kahramanmaraș. Imagini de la fața locului, trimise de corespondenții Pro TV | VIDEO

Două echipe Pro TV se află, în prezent, în orașul Kahramanmaraș, din Turcia, de unde oferă noi detalii despre situația critică din zonă.

Erdogan a decretat stare de urgență în zece orașe turcești, după cutremurele devastatoare. GALERIE FOTO
Erdogan a decretat stare de urgență în zece orașe turcești, după cutremurele devastatoare. GALERIE FOTO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni în zece orașe din țară, afectate de cutremurele devastatoare de luni.