Prima cafenea ”zero deșeuri”, deschisă în Croația. Cum funcționează
Au o ţară superbă şi nu vor s-o transforme într-o groapă de gunoi. Croaţii, care produc fiecare câte un kilogram de deşeuri pe zi, fac eforturi să-şi schimbe stilul de viaţă, ca să arunce cât mai puţine lucruri.
Această preocupare a dus la apariţia mai multor magazine "zero deşeuri" şi de curând şi a unei cafenele. Iată cum funcţionează mai exact.
"Zero deşeuri" e dezideratul care le ghidează pe două prietene, care şi-au deschis o cafenea la Zagreb. Şi-au gândit activitatea în aşa fel încât să producă dacă nu zero deşeuri, măcar cât mai puţine posibil. Nu folosesc tacâmuri de plastic, zahăr la pliculeţe sau paie de plastic.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Irena Borovina, proprietar bar: "Gunoiul pe care îl generăm poate consta în zaţ de cafea sau cotoare de fructe, care pot fi transformate în compost. Pentru că în general producem gunoi, îl ducem undeva şi pare că nu mai există. E undeva în apropiere, chiar dacă îl ignorăm."
Gunoiul menajer transformat în îngrăşăminte bio îl dau fermierilor din zonă, care la rândul lor le fac mici reduceri la fructele din care îşi prepară deserturile. Întregul meniu e vegan şi chiar laptele pentru cafea e preparat din migdale.
Anamarija Prgomet, proprietar bar: "Credem în economia circulară. Vrem că economia croată să se dezvolte şi vrem să sprijinim micii producători, cumpărându-le fructele şi legumele."
Dacă aceasta e prima cafenea "zero deşeuri" din Zagreb, magazine "zero deşeuri" există deja mai multe în capitala croată, deşi primul s-a deschis abia anul trecut. Acestea vând marfa vrac şi încurajează clienţii să-şi aducă de acasă sticle, caserole sau pungi reutilizabile.
Marija Sumag, proprietar magazin: "Oferim şi ambalaje obişnuite la magazin, dar avem măsuri de încurajare, oferim reduceri suplimentare pentru a motiva clienţii să-şi aducă propriile ambalaje. Generaţia tânără e foarte interesată! Îşi conving şi părinţii să apeleze la această metodă de a face cumpărături."
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!