Președintele Statului Major al SUA: „Contraofensiva ucraineană va dura mult și va avea costuri ridicate”
„Contraofensiva ucraineană va dura mult și va avea costuri ridicate” - spune președintele Statului Major al Statelor Unite. Drept urmare, țările NATO încearcă să pună la punct un plan de sprijin pe termen lung pentru Ucraina.
La rândul ei, Comisia Europeană pregăteşte un pachet de ajutor financiar cu o valoare de 72 de miliarde de euro, ce va fi livrat în următorii 4 ani.
Între timp, președintele Volodimir Zelenski a cerut acordul Elveției pentru ca armele vândute de această țară unor state partenere să poată fi exportate în Ucraina.
Alegeri 2024
15:57
Candidatul cu aproape 600.000 de voturi care o va susține pe Elena Lasconi. „Singurul candidat pro-european rămas”
15:49
A doua coaliție PSD-USR-PNL poate deveni realitate. Marcel Ciolacu: „Vedem după votul de duminică”
14:47
Marcel Ciolacu, întrebat dacă TikTok ”s-a implicat activ” în alegerile prezidențiale din România: ”Follow the money!”
13:38
Mihai Tudose: PSD va decide după alegerile parlamentare pe cine susţine pentru turul doi al prezidenţialelor
Trupele rusești și-au intensificat atacurile, însă Kievul anunță că forțele sale avanseaza în apropiere de Bahmut, în est, dar și în sud, în regiunea Zaporojie. Ucrainenii mai au totuși in jur de 14 km pana la principala linie de aparare a rusilor. Iar fiecare localitate eliberată de ucraineni vine cu sacrificii mari.
Ucrainean: „Am avut nevoie de două zile pentru a înainta aproximativ trei kilometri. Rușii erau bine apărați de fortificații și tranșee. Dar, după lovituri intense ale artileriei noastre, am reușit să-i punem pe fugă.”
Acestă brigadă spune că a reușit chiar să captureze tancuri și armament de la rușii pe care i-a alungat. Insă fiecare soldat trebuie să fie extrem de atent, la tot pasul, pentru că, înainte de a se retrage, rușii au minat câmpurile. Iar secretul este...
Chiar dacă au fost alungați din localități, rușii par a fi primit ordin să radă de pe fața pămîntului așezările pierdute.
Cu un cinism poate de înțeles atunci când luptă pentru supraviețuire, ucrainenii trec în revistă ultimele victime.
Ucrainean: „Avem aici trei reprezentanți ai Federatiei Ruse. Unul a fost pur și simpu spulberat de frumusețea Ucrainei. Alt războinic n-a vrut să se predea. Iar altul s-a împușcat singur.”
Pierderile sunt însă semnificative și pentru armata Kievului.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Pierderi, desigur, există și vor exista, inclusiv în ceea ce privește tehnologia modernă a NATO. Nimeni nu se aștepta ca pierderile să fie zero. Aceasta este realitatea: acolo au loc lupte crâncene.”
Între timp, miniștrii Apărării din țările NATO s-au întâlnit la Bruxelles, în prezența omologului ucrainean, ca să discute modalități prin care pot sprijini în continuare țara aflată în război.
Lloyd Austin, secretar al Apărării al SUA: „Lupta Ucrainei este un maraton, nu un sprint. Așa că vom continua să furnizăm Ucrainei toate capacitățile de care are nevoie urgent în acest moment, dar și ce îi trebuie pentru a se apăra pe termen lung.”
Hanno Pebkur, ministrul eston al Apărării: „Estonia vede viitorul Ucrainei în NATO și vom face tot ce ne stă în putință să-i pledăm cauza. Nu putem rămâne la stadiul vechiului mesaj formulat la București.”
Miniștrii NATO au semnat o inițiativa pentru crearea, în Europa, a unui depozit multinațional de arme și echipamente.
Totodată, Congresul Statelor Unite urmează să voteze un proiect de lege care va permite transferul şi folosirea de către Ucraina a activelor rusești confiscate în SUA.
Volodimir Zelenski: „Clasa conducătoare rusă nu prețuiește oamenii și este gata să irosească vieți omenești cu sutele de mii. Dar le pare rău după bani - banii însușiți pe nedrept, de altfel. Și prețuiesc bunurile. Dar trebuie să rămână fără ele, în beneficiul celor care au suferit din cauza agresiunii lor, din cauza acestui război terorist, în beneficiul statului nostru și al poporului nostru.”