Presedintele Putin nu "poate" sa participe la summitul G8. Obama spune ca "intelege" situatia

Ultima actualizare: 11-08-2012 08:28
Dmitri Medvedev si Barack Obama

Noul presedinte rus, Vladimir Putin, nu va participa la summitul G8 din Statele Unite. El l-a insarcinat pe Dmitri Medvedev, noul premier al Rusiei, sa participe la aceasta reuniune, conform unui anunt facut de Casa Alba.

Presedintele american Barack Obama se va intalni cu omologul sau rus inainte de summitul G20, de pe 18 si 19 iunie, a mentionat Casa Alba dupa o discutie telefonica intre Putin si Obama. "Invocand responsabilitatea de a finaliza nominalizarea noului Guvern rus, presedintele Putin si-a exprimat regretul ca nu va putea participa la summitul G8 de pe 18 si 19 mai, de la Camp David", a declarat Casa Alba.

"Presedintele Obama a inteles decizia presedintelui Putin si a salutat participarea premierului Medvedev la summitul G8. Obama si Putin au ajuns la un acord bilateral de a se intalni inainte de summitul G20 din Los Cabos, Mexic, pe 18 si 19 iunie", conform aceleiasi surse. In timpul conversatiei telefonice, "cei doi presedinti si-au repetat interesul fata de un dialog la nivel inalt care caracterizeaza reluarea relatiilor" intre cele doua tari dupa inceperea mandatului lui Obama, in ianuarie 2009.

In urma cu cateva zile, Kremlinul a mentionat ca Obama l-a felicitat pe Putin pentru revenirea in fruntea statului rus, dupa patru ani in care a detinut functia de premier. Nu a facut referire insa la decizia presedintelui rus de a nu se prezenta la summit. Putin a criticat constant Statele Unite, acuzand Washingtonul ca a ajutat financiar miscarea de contestatie fara precedent de la accederea sa la putere in 2000.

Cum se pregatesc americanii de rand pentru marele summit G8

Angela Merkel, Francois Hollande si Dmitri Medvedev il vor intalni pe Barack Obama la Camp David, la 100 de km nord de Washington DC. Localnicii au aflat abia in martie ca-i vor gazdui pe liderii lumii, insa nu sunt deloc speriati de agitatie. De altfel, ferma este locul unde, de-a lungul istoriei, s-au tinut multe intrevederi oficiale.

John Pieseler, reprezentantul biroului de turism: "Localnicii din partea de nord a tinutului respecta faptul ca acesta este locul unde presedintele iese putin din "balonul" de la Washington D.C. Asa ca locul a fost unul retras de-a lungul anilor."

Poate de aceea in regiune nu e prea mare agitatie. In plus, localnicii sunt obisnuiti cu oaspeti de vaza, asa ca si acest summit e tratat ca orice alta intalnire la nivel inalt.

Mel Poole, supraveghetorul parcului Catoctin: "Presedintele vine des in vizita aici, asa ca partea asta nu e noua pentru noi. Am mai avut oaspeti si sefi de stat straini... Ce cred ca diferit acum e numarul personelor implicate in eveniment."

Camp David a fost transformat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial in resedinta pentru presedinte, la cererea lui Roosevelt. El e cel care a botezat locul Shangri-la, schimbat in timpul mandatului Eisenhower, caruia i s-a parut ca numele e prea pretentios pentru ceea ce arata a... ferma.

Locul i-a placut mult si celui de-al 40-lea presedinte american.

Vicky Grinder, managerul unei pensiuni: "Cel mai popular presedinte din toate timpurile a petrecut un numar record de zile al Camp David. Lui Ronald Reagan ii placea foarte mult locul si noi suntem la randul nostru fanii lui."

Vineri, la reuniunea liderilor G8, sunt asteptati presedintele francez Francois Hollande, premierii Mario Monti si Dmitri Medvedev, dar si cancelarul Angela Merkel. Pe agenda sunt probleme arzatoare, ca situatia financiara din zona euro, violentele din Siria sau inarmarea nucleara a Iranului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO