Preşedintele pro-rus Moldovei riscă suspendarea fiindcă refuză să numească un ministru
Preşedintele Moldovei a intrat în conflict cu Curtea Constituţională de la Chişinău şi riscă suspendarea.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis marţi că dacă preşedintele se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcţie, atunci speakerul Parlamentului va exercita funcţia de preşedinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-şi exercite atribuţiile, atunci premierul va face acest lucru.
Curtea Constituţională a fost sesizată în legătura cu interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova, după ce Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare şi l-a propus pe Victor Gaiciuc. Preşedintele a atras atenţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
În replică, Igor Dodon califică drept uzurpare a puterii în stat decizia Curţii Constituţionale, susţinând că nu-l va recunoaşte pe Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării şi nu-l va include în Consiliul Superior de Securitate. În cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon a declarat că actualii membri ai Curţii Constituţionale „vor răspunde pentru decizia luată astăzi”.
„Decizia de astăzi înseamnă că dacă preşedintele nu este de acord cu opinia majorităţii parlamentare sau a guvernului, atunci el este în două situaţii: sau cedează şi semnează decretul sau nu cedează şi nu semnează, atunci responsabilitatea revine preşedintelui Parlamentului sau Guvernului”, a adăugat Dodon. „Eu port responsabilitate în faţa cetăţenilor, nu în faţa lui Candu, Filip sau Panţâru. Eu port responsabilitate în faţa alegătorilor mei. Eu nu semnez şi îi las să îşi asume responsabilitatea ei. Nu am să recunosc această persoană drept ministru al Apărării şi el nu va fi inclus în Consiliul Superior de Securitate. Să-l includă Candu”, a adăugat Igor Dodon.
„Hotărârea Curţii Constituţionale este, în opinia mea, una pasibilă de răspundere penală. Toţi judecătorii Curţii, mai devreme ori mai târziu, vor răspunde în faţa legii. Trebuie să înţelegem cu toţii că pentru o asemenea decizie s-ar putea face şi puşcărie şi o spun în calitatea mea de jurist în primul rând", a declarat şi reprezentantul Preşedinţiei, Maxim Lebedinschi.
Sursa: News.ro
Etichete: guvern, moldova, igor dodon, Parlament, ministru, Constitutie,
Dată publicare:
17-10-2017 19:55