Preşedintele Moldovei interzice armatei să participe la exerciţii militare internaţionale fără acceptul său scris


Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Vineri 08 Septembrie 2017 16:07
Categorie: Stiri externe
exercitiu militari americani si moldoveni

Președintele pro-rus de la Chişinău, Igor Dodon, ripostează după ce un contingent moldovenesc a participat la un exerciţiu NATo în Ucraina.

Dodon i-a cerut vineri premierului Pavel Filip să inițieze procedura de destituire a ministrului adjunct al apărării, Gheorghe Galbura, pentru că a refuzat să se supună deciziei sale și a plecat în fruntea unui contingent de militari moldoveni la un exercițiul NATO "Rapid Trident 2017' desfăşurat în Ucraina.

"În temeiul articolului 87, aliniatul 4 din Constituție, a articolelor 26 și 29 din Legea cu privire la apărarea națională, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, am semnat un ordin prin care interzic participarea militarilor din cadrul forțelor armate ale Republicii Moldova la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri oficiale și oricare alt tip de activitate peste hotare, fără acordul prealabil al comandantului suprem. Acest ordin se va aduce la cunoștința întregului efectiv al forțelor armate și este obligatoriu pentru executare', a anunțat el. "Nimeni nu părăsește teritoriul Republicii Moldova fără acceptul scris al comandantului suprem. S-a terminat cu interpretările, stagiile și exerciții militare! Gata!", a declarat Dodon într-o conferință de presă.

Premierul Pavel Filip a spus doar că va analiza solicitarea lui Dodon şi va veni cu un răspuns. Filip a aprobat însă personal miercuri participareea militarilor moldoveni la exerciţiu, în ciuda opoziţiei lui Dodon, care nu a putut prezenta la acel moment un document oficial la Curtea Constituțională privind motivele pentru această interdicţie.

"Rapid Trident 2017' se desfășoară în Ucraina în perioada 7-23 septembrie iar la exercițiu participă circa 1.800 de militari din 14 Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și SUA.

În Statele Unite, senatorul republican John McCain, președintele Comisiei de apărare din Senat, a comnentat pe Twitter: "Sunt dezamăgit să văd că președintele Republicii Moldova a respins participarea țării sale la exercițiul NATO".

Sursa: Pro TV Chisinau

VIDEO PROTVPLUS.RO