Presedintele PE, Martin Schulz: Romania trebuie sa aplice "imediat" recomandarile Comisiei Europene
Romania trebuie sa aplice "imediat" recomandarile formulate de Comisia Europeana si sa respecte standardele Uniunii Europene, afirma presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
"Suntem o Uniune a valorilor comune si a increderii reciproce: toate statele membre trebuie sa respecte institutiile democratice, independenta sistemului judiciar si statul de drept", a declarat Schulz pentru agentia italiana ANSA, referindu-se la raportul Comisiei Europene privind situatia din Romania.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ca Romania a facut un pas inapoi de pe marginea prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata, un nou raport urmand sa fie adoptat in acest an.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Inaltul oficial european a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.
Barroso a aratat ca evenimentele din ultimele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania.
"Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimedeze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar componenta Curtii Constitutionale nu poate fi schimbata peste noapte", a subliniat Barroso.
Raportul Comisiei Europene, dat publicitatii miercuri la Bruxelles, arata ca in cursul acestor cinci ani au existat perioade de progres si de regres, momente in care cooperarea a functionat bine si momente in care mecanismul s-a confruntat cu atitudini ostile si a intampinat rezistente.
Prin urmare, prezentul raport recunoaste progresele globale inregistrate de la aderare.