Presedintele Iranului, ovationat dar si huiduit la intoarcerea in tara. Oua si pantofi in masina sa
Presedintele iranian Hassan Rohani a fost primit sambata dimineata, pe aeroportul din Teheran, de sute de sustinatori, dar si de un grup de adversari care striga "Moarte Americii", a constatat un jurnalist AFP.
Aproximativ 200-300 de sustinatori ai lui Rohani s-au adunat langa aeroport. Atunci cand masina presedintelui a trecut prin dreptul lor, acestia au strigat "Rohani, iti multumim".
Pe de alta parte, aproximativ 60 de tineri islamisti strigau "Moarte Americii" si "Moarte Israelului". Unul dintre tineri a aruncat cu un pantof in masina presedintelui, fara sa o atinga. De asemenea, conform New York Times, garzile de corp l-au protejat pe presedinte cu o umbrela de ouale care erau aruncate spre el. La un moment dat, drumul masinii prezidentiale a fost blocat de protestatatri, care s-au asezat pe asfalt pentru a se ruga.
Cu toate acestea, Hassan Rohani s-a ridicat in picioare, in masina, si a salutat persoanele venite sa il intampine.
"Traiasca Rohani, omul schimbarii", au strigat suporterii presedintelui.
Garzile de corp l-au tras pe presedinte in masina, iar dupa plecarea manifestantii pro si contra Rohani s-au luat la bataie.
Presedintele iranian a revenit la Teheran dupa o vizita de cinci zile la New York, incheiata cu o convorbire telefonica istorica cu presedintele american Barack Obama.
Presa iraniana a salutat convorbirea "istorica" dintre Obama si Rohani
Ziarele iraniene au salutat sambata convorbirea telefonica "istorica" purtata vineri de presedintele Hassan Rohani cu omologul sau american Barack Obama, evocand "sfarsitul unui tabu vechi de 35 de ani", relateaza AFP.
"Contact istoric in momentul plecarii de la New York, convorbire telefonica a lui Obama cu Rohani", titra pe prima pagina cotidianul reformator Arman, care scria ca "lumea a fost luata prin surprindere" de diplomatia activa a presedintelui Rohani, iar "presa este socata de convorbirea telefonica".
"Acesta este sfarsitul unui tabu vechi de 35 de ani", adauga ziarul. Teheranul si Washingtonul si-au intrerupt relatiile in 1980, iar acesta a fost primul contact la acest nivel intre cele doua tari.
"Contact istoric la zborul de intoarcere", titra pe toata pagina cotidianul Etemad, care a publicat un montaj fotografic in care presedintii Rohani si Obama apar asezati unul langa celalalt.
Rohani, un moderat ales in iunie, care s-a aflat in lumina proiectoarelor saptamana aceasta la New York, unde a asistat la Adunarea Generala a ONU, a discutat cu Barack Obama la telefon inainte de plecarea avionului prezidential iranian spre Teheran.
Intr-un articol publicat in Etemad, Mohammad Ali Bassiri, un profesor de relatii internationale, atrage totusi atentia asupra "extremistilor" care se opun contactelor intre cei doi lideri.
"In afara de extremistii (din tara) ostili unei ameliorari a relatiilor Iran-Statele Unite, exista opozanti si in regiune. Numeroase tari, in special regimul sionist, considera ca interesele lor sunt in pericol odata cu normalizarea relatiilor intre Iran si Statele Unite si incearca sa o impiedice", apreciaza el.
Presa reia totodata o declaratie a generalului Ghassem Soleimani (comandantul Brigazii Qods din cadrul trupelor de elita ale regimului, Gardienii Revolutiei) denuntat de catre Statele Unite pentru un presupus rol in Irak sau in Siria, care a declarat ca "respectul de care se bucura presedintele Rohani din partea lumii este rezultatul rezistentei natiunii" fata de inamici.
Sursa: Mediafax, New York Times
Etichete: iran, proteste, incidente,
Dată publicare:
28-09-2013 15:34