De la 6 la 28. Istoria UE, de la semnarea Tratatului de la Roma cu pagini goale, la Grexit, Brexit si amenintarea terorista
Pe 25 martie 1957, sase tari din Europa de Vest semnau un document care simplifica relatiile economice dintre ele.
Se numea Tratatul de la Roma si nimeni nu anticipa atunci ca acesta va fi actul constitutiv al viitoarei Uniuni Europene, un gigant format din 28 de tari, in care persoanele circula liber, cu o piata comuna, fara taxe vamale si cu o moneda unica folosita de mai mult de jumatate dintre ele.
Inceputurile
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cele sase state fondatoare ale Uniunii Europene au aprobat oficial Tratatul de la Roma, punand bazele blocului comunitar, in urma cu aproximativ 60 de ani, semnand o serie de pagini goale.
Povestea remarcabila a zilei care a marcat o piatra de temelie in istoria europeana a fost dezvaluita de corespondentul britanic David Willey, intr-un interviu pentru AFPTV, inainte de ceremoniile organizate sambata la Roma la 60 de ani de la semnarea acordului, scrie News.ro.
Willey, un reporter de 24 de ani la semnare, a fost trimis de agentia Reuters sa acopere un eveniment de care presa britanica nu era foarte interesata.
“Eram incepator in redactie (…), nu o considerau o poveste importanta”, isi aminteste Willey, care a lucrat ca jurnalist BBC la Roma si Vatican timp de 35 de ani.
Tratatul care a creat ceea ce se numea atunci Comunitatea Economica Europeana (CEE) a fost semnat pe 25 martie 1957, de Belgia, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda si Germania de Vest.
Marea Britanie, care nu a avut nimic de-a face nici cu Tratatul de la Roma, nici cu acordul semnat in aceeasi zi pentru crearea Comunitatii Europene pentru Energie Atomica, nu a fost consultata si nici nu a fost interesata de evenimente.
Cititi continuarea pe www.incont.ro.