Preşedintele Camerei Reprezentanţilor îi cere lui Zelenski să o demită pe ambasadoarea Ucrainei în SUA. Motivul invocat
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, îi cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să o revoce „imediat” pe ambasadoarea ţării în SUA, Oksana Markarova.
„Sprijinul pentru încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei continuă să fie bipartizan, dar relaţia noastră este pusă la încercare fără a fi necesar şi pătată în mod inutil atunci când candidaţii din fruntea listei prezidenţiale republicane sunt vizaţi în mass-media de către oficiali din guvernul dumneavoastră”, a scris Johnson într-o scrisoare deschisă, miercuri, relatează POLITICO şi Reuters.
Johnson a susţinut că vizita la Scranton, Pennsylvania, nu a inclus în mod intenţionat niciun oficial republican şi a avertizat că evenimentul „nu se poate repeta”. Biroul lui Zelenski a refuzat să comenteze scrisoarea.
Senatorul democrat Bob Casey, care a participat la vizită împreună cu Zelenski şi are o competiţie electorală dificilă în această toamnă, a declarat miercuri într-o postare pe reţeaua socială X că: „încercările de a defăima vizita (lui Zelenski) sunt o insultă şi o ruşine”.
Scrisoarea lui Johnson ilustrează cele mai recente consecinţe politice ale vizitei făcute duminică, care a stârnit furia Partidului Republican la Capitoliu.
Preşedintele Comisiei de supervizare, reprezentantul republican James Comer, a lansat miercuri propria anchetă privind vizita, în timp ce doi senatori republicani de rang înalt l-au îndemnat pe Zelenski să nu se amestece în politica internă a SUA.
Zelenski urmează să fie prezent joi la Capitol Hill pentru întâlniri, printre alţii, cu liderul majorităţii din Senat, democratul Chuck Schumer, cu liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, cu liderul minorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, şi cu reprezentantul Gregory Meeks, democrat, membru de rang înalt al Comisiei pentru afaceri externe. În prezent, nu este planificată nicio întâlnire cu Mike Johnson, notează POLITICO, citată de News.ro.
Unii republicani, în special cei mai apropiaţi de fostul preşedinte Donald Trump, au fost furioşi în legătură cu vizita lui Zelenski, duminică, la o fabrică de muniţii din oraşul natal al preşedintelui Joe Biden, Scranton, din Pennsylvania.
Pennsylvania este unul dintre statele considerate cruciale pentru victoria în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.
În timpul vizitei, Zelenski s-a întâlnit cu guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro - care a făcut campanie pentru candidatul democrat la preşedinţie, vicepreşedintele Kamala Harris -, cu senatorul Bob Casey şi cu reprezentantul Matt Cartwright.
Fabrica se află într-un stat disputat din punct de vedere politic, este condusă de un susţinător politic de top al Kamalei Harris şi nu a inclus niciun republican, deoarece - în mod intenţionat - „niciun republican nu a fost invitat", a scris Johnson,
„Turul a fost în mod clar un eveniment de campanie partizană conceput pentru a-i ajuta pe democraţi şi este în mod clar o interferenţă electorală", a spus el.
Trump îl atacă pe Zelenski
Trump l-a criticat în mod repetat pe preşedintele ucrainean în campania din această săptămână. „Aceste oraşe au dispărut, au dispărut, iar noi continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care a refuzat să facă o înţelegere, Zelenski. Nu a existat nicio înţelegere pe care ar fi putut să o facă şi care să nu fi fost mai bună decât situaţia pe care o ai acum", a declarat Trump miercuri. „Ai o ţară care a fost distrusă, nu este posibil să fie reconstruită”, a mai spus Trump.
Fostul preşedinte i-a acuzat, de asemenea, pe Biden şi Harris pentru invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.
Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, condusă de republicani, anunţase deja că va investiga dacă vizita lui Zelenski la fabrică a fost o încercare de a folosi un lider străin în beneficiul campaniei lui Harris. Este o practică obişnuită ca guvernatorii să se întâlnească cu liderii străini care vin în statele lor. În iulie, Zelenski a vizitat o fabrică din Utah şi a fost găzduit de guvernatorul republican al acelui stat, Spencer Cox.
În plus, o serie de lideri străini, inclusiv prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, au călătorit în Florida, în ultimele luni, pentru a se întâlni cu Trump la locuinţa sa din Mar-a-Lago. Trump a câştigat Florida cu doar 3 puncte procentuale în alegerile din 2020, iar sondajele recente au arătat o cursă strânsă între Harris şi Trump.
Joi, Zelenski este aşteptat să le mulţumească liderilor Congresului pentru aprobarea finanţării de miliarde de dolari pentru ţara sa.
După ce a devenit speaker al Camerei Reprezentanţilor, anul trecut, Johnson, care a votat în mod repetat împotriva ajutorului pentru Kiev, a aşteptat până în aprilie înainte de a permite Camerei să voteze cererea datând din octombrie a lui Biden pentru asistenţă financiară pentru Ucraina. Cu toate acestea, el a declarat miercuri că scrisoarea sa către Zelenski nu este o ameninţare de a opri finanţarea. „Nu fac nicio ameninţare”, a declarat el reporterilor.