Motivul pentru care Indonezia își mută capitala. Anunțul oficial al președintelui

Dată publicare: 26-08-2019 15:44
Dată actualizare: 27-08-2019 07:53


Indonezia își schimbă capitala

Capitala Indoneziei va fi mutată în provincia Kalimantanul de Est, pe insula Borneo, a anunțat președintele țării, Joko Widodo.

Actuala capitală a statului, Jakarta, casă pentru zece milioane de oameni, pur și simplu se scufundă. Părți din oraș se scufundă chiar și cu 25 de centimetri pe an. De altfel, jumătate din capitală se află acum sub nivelul mării din cauza încălzirii globale care a ridicat nivelul apelor.

Încă nu a fost stabilit un nume pentru noua capitală a Indoneziei, precizează BBC. Ambițiosul proiect va costa circa 32 de miliarde de dolari.

În ultimii 20 de ani, în Indonezia s-a desfășurat un amplu program de descentralizare, într-o încercare de a transfera mai multă putere și resurse financiare către muncipalități. Asta în contextul în care mare parte din avuția țării se concentrează în Jakarta și mulți cetățeni care trăiesc în afara insulei Java, unde se află Jakarta, s-au plâns de mult timp că sunt ignorați.

„Guvernul a desfășurat ample studii în ultimii trei ani, iar rezultatul este că noua capitală se va contrui pe o parte din districtul Penajam Paser de Nord și pe o parte din districtul Kutai Kertanegara, situate în Kalimantan de Est”, a anunțat șeful statului, citată de The Jakarta Post.

El a mai precizat că a trimis o scrisoare Camerei Reprezentanților pentru a anunța oficial această decizie și că guvernul va pregăti un proiect de lege privind mutarea capitalei, pentru a fi supus aprobării Camerei cât mai curând posibil.

În noua capitală va funcționa guvernul țării, urmând ca Jakarta să rămână centru economic și de afaceri.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC, The Jakarta Post


VIDEO PROTVPLUS.RO