Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA este îngrijorată că Trump ar putea declanșa un atac nuclear

Ultima actualizare: 08-01-2021 20:03
Locuințele liderilor din Congresul SUA, vandalizate. În fața casei lui Nancy Pelosi a fost găsit și un cap de porc
Getty

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, le-a transmis vineri într-o scrisoare colegilor deputați că a vorbit cu Șeful Statului Major Interarme, generalul Mark A. Milley, despre menținerea în funcție a unui “președinte instabil”.

''Situaţia acestui preşedinte dezechilibrat nu poate fi mai periculoasă, şi trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja poporul american de atacurile sale necugetate asupra ţării noastre şi democraţiei noastre'', susţine Pelosi într-o scrisoare adresată congresmenilor.

''Am vorbit în această dimineaţă cu şeful Statului Major american Mark Milley pentru a discuta despre precauţiile disponibile pentru a evita ca un preşedinte instabil să lanseze ostilităţi militare sau să acceadă la codurile de lansare şi să ordone o lovitură nucleară'', mai scrie ea în acel document.

Pelosi promite şi o acţiune a Congresului dacă Donald Trump nu părăseşte ''de îndată şi voluntar Casa Albă'', fără a preciza natura acţiunii la care se referă.

După ce vicepreşedintele Mike Pence a anunţat că nu se va opune certificării victoriei preşedintelui ales Joe Biden, contrar a ceea ce îi ceruse preşedintele Donald Trump, care apoi l-a acuzat pe vicepreşedintele său că ''nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a ne proteja ţara şi Constituţia'', simpatizanţii lui Trump adunaţi la o manifestaţie în faţa Capitoliului au ocupat miercuri clădirea Congresului.

O susţinătoare a lui Donald Trump a fost împuşcată mortal de poliţie în clădire. Un poliţist a fost de asemenea ucis, alte trei decese fiind asociate acestor incidente care s-au încheiat după ce Mike Pence şi secretarul apărării, Christopher Miller, au trimis Garda Naţională să restabilească ordinea, iar Trump le-a cerut susţinătorilor săi să plece acasă, într-un mesaj video pe care Facebook şi Twitter i l-au blocat, aceste reţele de socializare suspendându-i în plus şi conturile.

Joe Biden a fost validat preşedinte după ce s-a reluat şedinţa Congresului, iar Trump a promis o tranziţie ''ordonată'' a puterii pe 20 ianuarie, deşi s-a declarat din nou convins că alegerile prezidenţiale pe care le-a pierdut au fost fraudate. Primarul democrat din Washington D.C., Muriel Bowser, a instituit restricţii de circulaţie în capitala SUA până în 21 ianuarie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO