Presa oficiala chineza acuza ONU ca incearca sa obtina aprobare pentru o interventie in Siria
Ultimul proiect de rezolutie al statelor occidentale la ONU in vederea adoptarii unor sanctiuni impotriva Siriei vizeaza obtinerea aprobarii pentru o interventie in teritoriu, a apreciat vineri Cotidianul Poporului, publicatie a Partidului Comunist.
Proiectul depus de Franta, Statele Unite, Germania, Portugalia si Marea Britanie si blocat joi de Rusia si China continea amenintari cu sanctiuni economice impotriva Damascului, daca fortele siriene nu renunta la utilizarea armamentului greu impotriva opozitiei in zece zile.
Potrivit publicatiei chineze insa, "incercand sa treaca acest proiect de rezolutie in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Occidentul vrea sa aprobarea pentru o interventie militara".
Aceasta interpretare, impartasita si de ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a fost respinsa in special de ambasadorul francez, Gérard Araud.
"Proiectul nostru de text stabilea o amenintare cu sanctiuni (...). Consiliul va ramane for de decizie in etapele urmatoare", a precizat acesta.
China se opune oricarei posibilitati ca "un stat sa se bazeze pe o asa zisa «responsabilitate de a proteja» pentru neo-interventionism si pentru a promova schimbarea regimului", insista Cotidianul Poporului.
Aceasta tendinta "nu contribuie numai la militarizarea relatiilor internationale, ci dauneaza grav societatii si economiei statelor vizate" de asemenea interventii, apreciaza publicatia oficiala chineza.
China, ca si Rusia, s-a opus deja in doua randuri in ultimele luni unor priecte de rezolutie care condamna regimul sirian.
De aceasta data, "diplomatii occidentali au dat dovada de aroganta si lipsa de flexibilitate in raspunsurile lor fata de ingrijorarea exprimata de alte state membre ale Consiliului in cadrul negocierilor, ducand in final la un esec al eforturilor lor" in vederea adoptarii textului, potrivit agentiei China Noua.
In 2011, China, care este membru permanent al Consiliului de Securitate cu drept de veto, s-a abtinut de la votul care deschidea calea raidurilor aeriene impotriva Libiei, dar a criticat ulterior actiunile militare ale NATO.
In opinia Beijingului, acestea au depasit mandatul ONU de protejare a civililor, favorizand rebeliunea si contribuind la inlaturare regimului lui Ghaddafi.
China, care afirma ca se confrunta cu miscari secesioniste in Tibet si Xinjiang, apara cu toate mijloacele principiul non-ingerintei in afacerile interne ale altor state.