Presa bulgară: Un român ar putea fi implicat în presupusa tentativă de asasinat asupra procurorului general de la Sofia
Anchetă de proporții în Bulgaria, după ce procurorul general de la Sofia a scăpat nevătămat dintr-un atentat cu bombă, în urmă cu două zile.
Investigatorii încearcă să-i identifice pe cei care au plantat dispozitivul exploziv. Între timp, au apărut și umbre de îndoială.
Politicieni din opoziție spun că atentatul ar fi de fapt o punere în scenă, pentru a-i crea o imagine favorabilă oficialului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anchetatorii bulgari încearcă să facă lumină în cazul atentatului cu bombă care l-a vizat pe procurorul general de la Sofia. Mașina în care Ivan Geshev se afla împreună cu familia a fost ținta unei explozii, în apropierea unui sat, pe drumul spre Turcia. Autoritățile spun că dispozitivul - care a provocat un crater - conținea 3 kilograme de TNT, precum și șrapnel găsit înfipt în copacii din apropiere. Rămășițele dispozitivului sunt acum analizate.
Borislav Safarov, adjunctul procurorului general al Bulgariei: „Vorbim despre substanțe explozive improvizate, care nu provin din stocurile armatei. Toate astea vorbesc despre un profesionist. Atacatorul știa cum să facă un asemenea dispozitiv exploziv și să-l detoneze la momentul potrivit. Bomba putea fi declanșată prin internet, cu ajutorul unui card SIM. Dar cu siguranță cineva avea contact vizual”.
Dar reprezentanții unor partide politice din opoziție bănuiesc că atacul a fost regizat. Geshev este o figură controversată în Bulgaria, iar numirea sa ca prim-procuror în 2019 a atras proteste din partea criticilor care spuneau că el nu se va implica să combată corupția la nivel înalt. Partidele de opoziție l-au acuzat pe Geshev că ar fi declanșat o vânătoare de capete pe criterii politice.
Atanas Atanasov, coaliția PPDB: „Ar trebui investigată și varianta unei înscenări. Bazat pe experiența pe care o am, lucrurile arată ca o tentativă de a acumula capital politic. Scopul e de a glorifica victima, victima între ghilimele, și de a distrage atenția publică de la criza politică. S-ar putea să fie un avertisment pentru participanții la procesul politic”.
De când a devenit procuror-șef și puțin înainte de asta - în timp ce era în primul rând șeful Parchetului Special și apoi procuror general adjunct -, Geshev a fost ținta unor atacuri și încercări de înlăturare cu ajutorul unor denunțuri false. Opozanții lui au făcut mai multe încercări de a schimba legislația, pentru a face funcția de Procuror General mai vulnerabilă. Presa de la Sofia susține chiar că un grup de oameni de afaceri luați în vizor de procurorul general al Bulgariei ar fi plănuit să îl asasineze și pe el, și pe alți rivali din justiție. Printre acești oameni de afaceri, arată publicația Blitz, s-ar afla și un român, Ovidiu Semenescu, cercetat în trecut de DNA pentru fapte de corupție.