Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat de un activist din Belarus și de două organizații pentru drepturile omului
Un activist pentru drepturile omului din Belarus și două organizații pentru drepturile omului din Rusia, respectiv Ucraina, sunt, împreună, câștigătorii Nobelului pentru pace, anul acesta. Unul dintre ei se află într-o închisoare din Belarus.
Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel norvegian: "Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. De mulți ani, aceștia au promovat dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Împreună, demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație".
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Dintre laureații Nobelului pentru pace, Ales Bialiatski - activist pentru drepturile omului din Belarus - aflat acum în arest, așteptându-și procesul - este singurul care a primit, individual, prestigioasa distincție.
Berit Reiss-Andersen, președintele Comitetului Nobel norvegian: "Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980. El și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa".
Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, este fondatorul organizației pentru drepturile omului Viasna - Primăvara, înființată în 1996, ca răspuns la reprimarea brutală a protestelor din stradă împotriva liderului autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko.
Ales Bialiatski, liderul organizației pentru drepturile omului Viasna: "Această practică este folosită activ de forțele de securitate din Belarus. După ce activiștii sociali sunt arestați, bătuți și terorizați, sunt obligați să dea mărturii false, să mărturisească ceea ce nu au făcut, de fapt".
Ales Bialiatski a fost arestat de două ori
Prima dată a fost arestat în 2014 pentru fraudă fiscală, acuzații pe care le-a negat mereu. A fost arestat din nou în 2020, în urma protestelor masive împotriva a ceea ce opoziția din Belarus și observatorii independenți susțin că au fost alegeri trucate. Un scrutin care l-a menținut pe Lukașenko la putere.
O alta câștigătoare - Memorial, organizația pentru drepturile omului din Rusia - a fost închisă la începutul acestui an.
Mai bine de trei decenii, organizația a lucrat pentru recuperarea memoriei a milioane de nevinovați, executați, întemnițați sau persecutați în epoca sovietică.
Memorial a devenit, apoi incomodă pentru autoritățile ruse - care i-au dat un avertisment în 2006, iar în 2014 au trecut-o pe lista așa-zișilor "agenți străini" - indivizi și organizații despre care Kremlinul pretinde că sunt finanțați din străinătate.
În decembrie 2021, Curtea Supremă a Rusiei a impus închiderea definitivă a organizației Memorial. Un pretext pentru interzicere a fost că organizația nu și-a marcat postările din media socială cu eticheta "agent străin", așa cum cere legea.
Onorat cu Nobelului pentru pace este si „Centrul ucrainean pentru libertăți civile”, dintre cele mai importante organizații pentru drepturile omului din Ucraina. A fost fondată în 2007, când responsabili ai unor organizații pentru drepturile omului din țările post-sovietice au decis să instituie la Kiev un centru de informații și sprijin transfrontalier.
După 2014, a monitorizat persecuțiile politice în Crimeea ocupată; a documentat crime de război și crime împotriva umanității în timpul războiului din Donbas; și a organizat campanii internaționale pentru eliberarea deținuților politici din Rusia.
După invazia rusă în Ucraina, în februarie, Centrul pentru Libertăți Civile s-a angajat în eforturile pentru identificarea crimelor de război împotriva populației civile ucrainene.