Premierul Frantei, la 1 an de la atentatele din Paris: Terorismul islamist va lovi din nou, dar Europa va invinge


Ultimul update: Marti 15 Noiembrie 2016 07:02
Data publicarii: Sambata 12 Noiembrie 2016 13:42
Categorie: Stiri externe
manuel valls

Europa va fi din nou lovita de "terorismul islamist", dar ea "va invinge", a declarat prim-ministrul francez Manuel Valls, intr-un articol publicat sambata de mai multe ziare europene, la un an dupa atentatele din 13 noiembrie la Paris, relateaza AFP.

"La un an dupa 13 noiembrie... societatile noastre sunt ingrijorate. Noi le datoram adevarul. Da, terorismul ne va lovi din nou. Dar, da, avem in noi toate resursele pentru a rezista si toata puterea de a invinge. Noi, europenii, vom invinge terorismul islamist", a scris el in acest articol publicat in comun de El Pais, La Repubblica, The Guardian, Le Soir, La Tribune de Geneve si Die Welt, conform Agerpres.

In ultimele luni, prim-ministrul a afirmat in mod repetat ca Franta ar putea fi tinta unor noi atentate. Incepand din ianuarie 2015, tara, care participa la coalitia militara internationala impotriva gruparii Stat Islamic in Irak si Siria, a fost lovita de mai multe atacuri jihadiste.

Notand ca "amenintarea este prezenta, grea, permanenta" si considerand ca ea vizeaza "in grade diferite, toate tarile Europei", Valls le atentioneaza sa isi asigure securitatea.

"Pe masura ce Statele Unite sunt implicate tot mai putin in afacerile mondiale, Europa nu se mai poate refugia in spatele aliatului sau american", subliniaza el, in timp ce presedintele american ales Donald Trump a facut campanie asupra izolationismului si dezangajarii geopolitice a Statelor Unite.

In ajunul unei zile de comemorari oficiale a atentatelor jihadiste din 13 noiembrie 2015, Manuel Valls se adreseaza de asemenea familiilor victimelor.

"Nu trece o zi fara ca eu sa nu ma gandesc la cele 130 de victime din 13 noiembrie, sutele de raniti si toate celelalte victime ale terorismului... Maine, Franta, unita... se va reculege", a scris el.

 

Sursa: AFP

VIDEO PROTVPLUS.RO