Premierul Frantei, despre Romania in Schengen: Trebuie sa primeasca aderarea cu frontierele aeriene

Schengen

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca Parisul sustine acordarea Romaniei, "in cateva luni", a "semnalului" aderarii la spatiul Schengen cu punctele de frontiera de pe aeroporturi.

"Franta a acordat mereu o atentie sporita intentiei Romaniei, a guvernului roman de a adera la spatiul Schengen, insa, dupa cum stiti, apartenenta la acest spatiu presupune atat drepturi, cat si obligatii. Prin urmare, daca se vrea avansarea negocierilor si nu asteptarea unei etape urmatoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franta a propus ca masura imediata permiterea deschiderii frontierelor aeriene", a afirmat Ayrault, intr-un interviu difuzat sambata de Digi 24, citat de Mediafax.

Intrebat ce inseamna "masura imediata", el a raspuns ca "in cateva luni" si isi doreste ca acest pas sa fie facut pana la sfarsitul anului, desi ii este foarte greu sa dea un termen exact avand in vedere ca decizia aderarii la Schengen se ia in unanimitate de catre celelelate state.

El a aratat ca "Romania este pregatita" pentru acest prim pas al aderarii la Schengen datorita "eforturilor extraordinare facute" si a adaugat ca "romanii trebuie sa primeasca un semn din partea Europei".

Pe de alta parte, el a aratat ca "e inca de lucru" pentru cealalta etapa a aderarii si cu punctele de frontiera terestra.

Citește și
Traian Basescu, Dupa 20 de ani
Traian Basescu, la "Dupa 20 de ani": Ponta m-a asigurat ca rezolva problema Fenechiu in raportul MCV
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Sigur ca raman santierele celorlalte aspecte care trebuie corectate. Fiecare stat membru al spatiului Schengen are drepturi, dar si obligatii, cum spuneam mai devreme, cea mai importanta fiind obligatia de a asigura securitatea la frontiera, pentru a se putea atinge astfel si obiectivul comun al acestui spatiu, respectiv asigurarea securitatii colective contra criminalitații, coruptiei. (...) E vorba de garantiile cu care Romania si celelalte tari candidate, precum Bulgaria, trebuie sa vina in privinta asigurarii depline a frontierelor contra criminalitatii, garantii ca lupta impotriva coruptiei va continua cu mai mult aplomb. Toate acestea sunt angajamente asumate de toate statele Schengen, deci e inca de lucru", a mai spus Ayrault.

Premierul francez a declarat si joi, la intrevederea cu presedintele Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni, ca Parisul a fost intotdeauna deschis aderarii Romaniei la spatiul Schengen, mentionand ca masurile de combatere a coruptiei si criminalitatii vor ajuta acestui obiectiv.

El a reiterat pozitia Frantei privind aderarea Romaniei la Schengen in doua etape, un prim pas vizand ridicarea controalelor la punctele de frontiera de pe aeroporturi. "In opinia noastra, aderarea Romaniei la spatiul Schengen trebuie sa se faca in doua etape, in primul rand prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene. Desigur, aceasta decizie se va lua in cele mai bune conditii", a spus oficialul francez.

Presedintele Basescu i-a spus prim-ministrului francez ca pentru Romania aderarea la spatiul Schengen si zona Euro se afla intre cele trei probleme cele mai urgente ale tarii.

Presedintele Traian Basescu afirma in urma cu doua saptamani, intr-un interviu pentru Wiener Zeitung, ca se asteapta ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa aiba loc in aprilie 2014, dar tara noastra trebuie sa isi indeplineasca angajamentele.

"Contez pe aderarea noastra in aprilie 2014", afirma Basescu pentru Wiener Zeitung, intrebat cand va deveni Romania membra Schengen.

Decizia privind calendarul de aderare a Romaniei si Bulgariei a fost amanata la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din luna martie, in urma opozitiei Germaniei, Olandei si Finlandei, care au aratat ca asteapta ca Bucurestiul si Sofia sa aiba mai intai mai multe progrese in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare in domeniul Justitiei. Urmatorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele doua tari este asteptat in luna decembrie a acestui an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Planul pentru
Planul pentru "Romania in Schengen". Cum va incerca o comisie speciala sa convinga UE de aderare

Parlamentarii vor sa-i convinga pe europeni ca Romania merita sa fie primita in spatiul Schengen.

Traian Basescu, la
Traian Basescu, la "Dupa 20 de ani": Ponta m-a asigurat ca rezolva problema Fenechiu in raportul MCV

Presedintele Traian Basescu a fost invitatul ultimei editii din acest sezon a emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata, in direct, de ProTV si ProTV News, duminica.

Valurile de imigranti romani, spaima zonei Schengen. Controlul la frontiera ar putea fi reintrodus
Valurile de imigranti romani, spaima zonei Schengen. Controlul la frontiera ar putea fi reintrodus

Noi le fortam usa, iar ei ne inchid si ferestrele. Tocmai cand Romania spera sa primeasca in sfarsit unda verde pentru intrarea in Spatiul Schengen, Uniunea Europeana a decis sa reformeze ''Acordul Schengen''.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.