Edward Snowden a aprins "firul rosu" intre Rusia si SUA. Ce au discutat la telefon Putin si Obama

Ultima actualizare: 16-07-2013 07:03

Presedintele SUA, Barack Obama, l-a sunat vineri pe omologul sau rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre cazul fostului consultant NSA Edward Snowden, relateaza AFP.

Conversatia intre cei doi lideri intervine dupa ce Casa Alba a indemnat Moscova sa nu ii ofere o "platforma de propaganda" lui Snowden, aflat in zona de tranzit a unui aeroport din capitala Rusiei. Barack Obama urmeaza sa efectueze o vizita in Rusia in septembrie.

"O decizie de acordare a azilului ar merge impotriva afirmatiilor Rusiei, care sustine ca nu doreste ca acest caz sa afecteze relatiile bilaterale cu Statele Unite", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

Fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat in aeroportul din Moscova, a declarat ca nu are niciun regret si ca doreste azil politic temporar in Rusia pana va putea pleca in America Latina.

"Nu am niciun regret", a reiterat Snowden in cursul unei intalniri cu activisti pentru drepturile omului desfasurata vineri in zona de tranzit a aeroportului din Moscova. "Am cerut ajutorul dumneavoastra (...) pentru a ma putea deplasa in siguranta in America Latina si cer azil politic in Rusia asteptand sa ma pot deplasa in legalitate", a adaugat el.

"Rusia trebuie sa ii acorde lui Snowden azil politic sau azil politic temporar"
, a reactionat Serghei Narischin, presedintele Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, subliniind ca Moscova il considera "un aparator al drepturilor omului".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO