Premierul Australiei, Tony Abbott, va demisiona dupa ce a pierdut sefia partidului de guvernamant

Ultima actualizare: 17-09-2015 03:23
Tony Abbott

Australia va avea un nou prim-ministru dupa ce Tony Abbott a pierdut functia de lider al Partidului Liberal in fata colegului Malcolm Turnbull, relateaza BBC News online.

Multimilionarul australian Malcolm Turnbull a castigat luni un vot din cadrul Partidului liberal in dauna prim-ministrului Tony Abbott, care urmeaza sa-i cedeze locul in fruntea guvernului la doar doi ani de la venirea la putere, relateaza AFP si Reuters.

Malcom Turnbull, de 60 de ani, fost avocat si bancher, a primit 54 de voturi din partea parlamentarilor liberali, in timp ce prim-ministrul, devenit din ce in ce mai impopular, a primit 44 de voturi.

Ministrul de externe Julie Bishop a fost aleasa la randul sau presedinta adjuncta a partidului.

Intr-o declaratie-surpriza, Malcom Turnbull, unul dintre ministrii cei mai vizibili din guvern, a anuntat luni ca renunta la portofoliul sau de comunicatii pentru a incerca sa obtina sefia partidului in dauna lui Tony Abbott.

El a explicat ca a decis sa conteste pozitia sefului guvernului intrucat conservatorii riscau sa piarda viitoarele alegeri.

In urma votului secret din partid, milionarul Turnbull va deveni al cincilea prim-ministru al Australiei din ultimii opt ani.

Partidul liberal a castigat detasat alegerile din 2013 intr-o coalitie cu Partidul national. De atunci, popularitatea guvernului si a prim-ministrului Tony Abbott a scazut din cauza unor pasi gresiti, a luptelor interne si a scurgerilor de informatii.

In contextul in care Partidul laburist conduce in sondajele de opinie, Turnbull este preferat de sustinatorii liberali pentru functia de prim-ministru.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO